hirdetés
hirdetés
2021. május. 16., vasárnap - Mózes, Botond.
hirdetés

A glutaminfelvétel blokkolásával éheztethetők ki a melanómasejtek

A Sanford Burnham Prebys Kutatóintézet (San Diego) munkatársai egy olyan kismolekulás hatóanyagot fedeztek fel, mely új lehetőséget ígér több ráktípus elleni küzdelemben.

hirdetés

Az IMD-0354 kódjelű gyógyszerjelöltet 7000 lehetséges molekula közül választották ki, és sejtkultúrában, valamint állati modellszervezetekben is sikeresen gátolta a tumorok növekedését.

Melanóma esetében igen gyorsan, akár néhány hónapon belül is kialakulhat rezisztencia az alkalmazott terápiákkal szemben, ezért a kutatók az egyik legfontosabb tápanyag, a glutamin felvételét próbálták megakadályozni. A hatóanyag ezt az SLC1A5 glutamin transzporter blokkolásával éri el, így az aminosav nem képes áthatolni a tumorok sejtmembránján.

Egyelőre melanóma egyes típusaiban vizsgálják a készítményt, ám a kutatók szerint hasonló biokémiai mechanizmusú más daganatos betegségekben is alkalmazható lehet. A következő lépés az IMD-0354 molekula további finomhangolása, biofizikai tulajdonságainak javítása.

Forrás: Yongmei Feng et al, Identification and Characterization of IMD-0354 as a Glutamine Carrier Protein Inhibitor in Melanoma, Molecular Cancer Therapeutics (2021).

Metastases of melanoma in liver isolated on black (Forrás: 123rf)
Metastases of melanoma in liver isolated on black (Forrás: 123rf)

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés