hirdetés
hirdetés
2022. október. 06., csütörtök - Brúnó, Renáta.
hirdetés

A fájdalomcsillapító legyen csak átmeneti segítség!

Szinte nincs olyan felnőtt, aki soha ne érezte volna, hogy fáj a feje, a lakosság 40-50 százaléka pedig rendszeresen küzd a fejfájás különböző típusaival, amelyekről dr. Prinz Géza, a FájdalomKözpont neurológusa, pszichiáter, infektológus beszélt.

hirdetés

Miért nem szabad csak a fájdalomcsillapítóra támaszkodni?

– A krónikus vagy nagyon gyakori fejfájástól szenvedők gyakran esnek a fájdalomcsillapítók átmeneti enyhülést kínáló csapdájába, ami azonban több szempontból veszélyes lehet. A fájdalomcsillapítók rendszeres szedése ugyanis károsítja a gyomor- és bélnyálkahártyát, ami hosszú távon akár a gyomor- és nyombélfekély kialakulásához vezethet, hangsúlyozza dr. Prinz Géza, a FájdalomKözpont neurológusa, pszichiáter, infektológus. – Ezek kívül azt is látni kell, hogy a fájdalomcsillapítók nem rendeltetésszerű használata önmagában is fenntarthatja a fejfájást, vagyis nem csak a tüneteket nem szünteti meg, de a diagnózist is nagymértékben megnehezíti. A fejfájások kezelésének szakmai alapja tehát a személyre szabott terápia, hiszen a közel azonos tünetek hátterében az adott egyéntől, az egészségi állapottól függően más-más kiváltó ok is állhat.

Az önálló fejfájások 3 fő típusa

Az önálló – vagyis nem egy betegség miatt másodlagosan jelentkező – fejfájások különböző típusúak lehetnek: migrén, tenziós, vagy a kevésbé gyakori, de komoly, erős fájdalmakat okozó cluster.

Fotó: archív
Fotó: archív

A migrén jellemzői:

- Tipikusan a fej egyik oldalán jelentkezik, lüktető fájdalomként.

- Egy tízes fájdalompontozó skálán 6-9 erősségű.

- Órákon, vagy akár 1-2 napon át is tarthat.

- Fokozza a fizikai aktivitás.

- Gyakran társul hozzá rosszullét, hányinger, fénytúlérzékenység.

- Háromszor gyakrabban jelentkezik a nőknél.

- Látásjelenségek előzhetik meg a fájdalmat (fénylő foltok, kaleidoszkópszerű kép, stb.).

A tenziós fejfájás jellemzői:

- A leggyakrabban enyhe, vagy mérsékelt (4-6-os erősségű) fájdalommal jár.

- A fej körül, abroncsszerű fájdalmat okoz, ami kisugározhat a nyak, tarkó felé.

- Gyakran kíséri szorongás és depresszió.

- Napokig eltart, krónikus formájában több, mint havi 15 napig is.

A cluster típusú fejfájás jellemzői:

- Az egyik oldalon, tipikusan a szem körüli környéken okoz éles, szúró, 10-es erősségű fájdalmat, amelyhez könnyezés, orrdugulás, orrfolyás, szempirosság társul.

- Gyakrabban jelentkezik fiatal, dohányzó férfiaknál.

- Általában 30-90 percig tart.

Hogyan segíti a diagnózist a fejfájásnapló?

– A fejfájás kezelésére ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre. A gyógymódok típustól és egyéntől függőek lehetnek, így azok elrendelési minden esetben szakorvos feladata. Elsősorban felvesszük az anamnézist, majd a panaszok függvényében további kivizsgálást javasolhatunk, ami lehet belgyógyászati, szemészeti, fogászati kontroll és képalkotó vizsgálat (CT, MR, érvizsgálat) is – ismerteti Prinz Géza, a FájdalomKözpont neurológusa. – A pontos diagnózishoz nagy segítség a fejfájásnapló, de legalább az, ha a beteg végiggondolja a következő kérdéseket. Milyen jellegű a fejfájás? Milyen gyakorisággal jelentkezik? A fej melyik részén érezhető? Mennyi ideig tart? Kíséri-e más tünet, mint hányinger, szédülés, fénytúlérzékenység? Milyen gyógymódokat próbált eddig a fájdalom csillapítására? A fejfájás hátterében álló okok alapos felderítése után megkezdhetjük a fájdalom megszüntetését. Mindezen információk birtokában a megelőző terápiák sikere és sikertelensége alapján lehet összeállítani egy terápiás tervet, amihez a beteg aktív együttműködése is szükséges. A cél, hogy tartósan, a lehető legkevesebb mellékhatással fájdalommentes életmód alakuljon ki, ami komoly életminőség javulást eredményezhet.

(forrás: Fájdalomközpont)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés