hirdetés
hirdetés
2021. június. 18., péntek - Arnold, Levente.
hirdetés

A Covid-vakcinák leggyakoribb mellékhatásai

Egy brit kutatás szerint a Pfizer és az AstraZeneca oltóanyagok a legtöbb esetben csak fáradtságot, fejfájást okoznak, esetleg a szúrás helyén jelentkezik fájdalom – írja a hvg.hu.

hirdetés

A kutatók összesen 627 383 ember önkéntes adatszolgáltatásával végezték el a felmérést, melynek célja a két oltóanyag összehasonlítása volt. A résztvevőknek egy alkalmazáson keresztül kellett nyilatkozniuk arról, mit tapasztaltak, miután megkapták a vakcinák valamelyikét. A pácienseket az oltás beadásától számított nyolc napon át figyelték.

A beérkezett válaszok alapján a következők derültek ki:

  • a Pfizer oltását felvevők 70 százalékánál alakult ki bőrpír, duzzanat a szúrás helyén, míg az AstraZeneca esetében ezt valamivel kevesebb, 60 százalék tapasztalta.
  • Az AstraZenecával oltottaknál 34 százalék jelezte azt, hogy szisztémás, vagyis az egész testet érintő reakciót érzékel, a Pfizernél ugyanerre 14 százalék panaszkodott, a második adag után 22.
  • A kutatásban több mellékhatást jelentettek az 55 év alattiak és a nők, illetve azok, akik korábban koronavírusosak voltak, majd a betegségből felépülve felvették az oltást.

A szisztémás mellékhatásokhoz sorolható a fáradtság, a hidegrázás és a fejfájás is, de a három jelenség közül a fejfájás volt a leggyakoribb. Erre például a Pfizerrel oltottak 7,8 százaléka panaszkodott, a második dózisnál 13,2 százalék, írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés