hirdetés
hirdetés
2021. június. 14., hétfő - Vazul.
hirdetés

A botulinum toxin az allergiás rhinitis ellen is hat

Az orrfalba juttatott, botulinum toxin A-t tartalmazó injekció szignifikánsan mérsékli a poratka kiváltotta légúti allergiás panaszokat, derül ki egy pilot vizsgálatból.

hirdetés

A botulinum toxin (botulotoxin, botox vagy BTX) a Clostridium botulinum anaerob baktérium és rokon fajai által termelt exotoxin. A toxin megakadályozza az acetilkolin neurotranszmitter preszinaptikus idegvégződésből való exocitózisát, annak a szinaptikus résbe való jutását, ami az izmok petyhüdt bénulásához vezet. Mivel az acetilkolin nem csak a motoros funkciót befolyásoló neurotranszmitter, alkalmazása a paraszimpatikus stimuláció befolyásolása révén a terápiában kihasználható, mint az történik például a hiperhidrózis, illetve a Frey-szindróma esetében. Emellett, a botox okozta paraszimpatikus blokád a vazomotoros rhinitis kezelésében is kedvezőnek tűnik.

Poratka allergiánál is hatásos a botulinum toxin A

Egy friss vizsgálat arra mutat rá, hogy nemcsak az előbb említett „intrinszik” rhinitis, hanem poratka kiváltotta allergiás rhinitis esetén is eredményre vezető a botulinum toxin A adagolása. Szingapúri kutatók 2017-ben publikált eredményei alapján a botulinum toxin A hatására a poratka okozta légúti allergiás panaszok mérsékelt vagy súlyos formáival küzdő betegeknél (n=10) szignifikánsan javultak az allergiás tünetek. A BTX-A hatásmechanizmusaként az orrnyálkahártya mirigyeiben indukált apoptózis és/vagy az acetilkolin felszabadulás gátlása valószínűsíthető.

Legalább egy hónapig tart a BTX-A injekció hatása

A 12,5 egység BTX-A-t 0,3 ml fiziológiás sóoldatban injektálták a betegeknek a hátsó laterális orrfalba, spray-vel történő helyi érzéstelenítést követően. Az injekció beadása 1 percet vett igénybe.

A vizsgálatban az allergiás panaszok intenzitásának számszerűsítésére alkalmazott teljes orrtüneti pontszám (total nasal symptom score; TNSS) 0 és 20 közötti értéket vehet fel; tünetmentesség esetén 0, míg erős panaszok esetén 20 az értéke. A vizsgálat kezdetén átlagosan 15,1-nek adódó TNSS a BTX-A injekció beadása után két héttel 7,6-ra csökkent, míg újabb két hét elteltével annak az értéke 7,7 volt. A vizsgálatban résztvevőknél legjelentősebb javulást az orrfolyás mutatott, azt követte a tüsszentési inger enyhülése, az orrdugulás mérséklődése, illetve a viszketési inger csillapodása.

Az eredmények alapján a BTX-A injekció hosszabban tartó hatással rendelkezik, mint az allergiák kezelésében napjainkban rutinszerűen alkalmazott szimptomatikus standard-terápiák.

Meglehetősen fájdalmas az orrfalba szúrt injekció

A betegek beszámolói alapján az injekció beadása jelentős fájdalommal jár. Ezt tekintetbe véve a kutatók a jövőben az optimális BTX-A dózis megtalálása mellett a beadás helyének optimalizálására is figyelmet fordítanak, illetve megvizsgálják az egyéb hatóanyag-bejuttatási módok (topikális alkalmazás) megvalósításának lehetőségét.

(Forrás: Deutsche Aerzte Zeitung)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés