hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

A bélbaktériumok közvetítésével ható, kardiovaszkuláris hatású gyógyszert fejlesztenek

A bélbaktériumok anyagcsere-folyamatainak a befolyásolásán keresztül csökkentenék a gazdaszervezet kardiovaszkuláris rizikóját USA-beli kutatók; az állatkísérletek ígéretesek.

hirdetés

A kardiovaszkuláris hatású gyógyszerek egy új csoportját képezhetik a jövőben azok a kolin-analóg vegyületek, amelyek az intesztinális mikrobiom részét képező baktériumok anyagcsere-folyamatait olyan módon befolyásolnák, hogy csökkenjen a gazdaszervezet trombózishajlama.

A hatás kulcsa a baktériumok által termelt TMAO

A vörös húsok, máj, tojás, illetve zsírokban dús táplálékok fogyasztása révén jelentős mennyiségű kolin, lecitin és karnitin is bejut a szervezetbe. Ezeknek a bakteriális emésztése során trimetilamin-N-oxid (TMAO) keletkezik. A vérben tapasztalható magas TMAO-szint – mint arról már korábban beszámoltak, a szívinfarktus és a trombózisos események kockázatát fokozza.

Fotó: 123 rf
Fotó: 123 rf

A kutatások kiindulópontját az az elképzelés jelentette, ami szerint a TMAO keletkezésének a bakteriális anyagcsere szintjén megvalósuló visszaszorítása a humán gazdaszervezet kardiovaszkuláris rizikóját csökkenthetné,- derül ki a Nature Medicine folyóiratban megjelent közleményből.

Kolin-analógok a kísérleti hatóanyagok

A kutatók olyan kolin-analógokat állítottak elő, amiket a bélbaktériumok ugyanúgy felvesznek, mint a táplálékkal a szervezetbe jutott kolint, ugyanakkor ezek a kísérleti hatóanyagok a kolint TMAO-vá alakító bakteriális enzim, az ún. kolin utilizációs protein (cutC) gátlószerei. Azaz, a kolin-analógok szervezetbe juttatása nem vezet TMAO keletkezéséhez, és a cutC gátlását idézi elő.

Ígéretesek az állatkísérletek eredményei

A kolin-analógok adagolása csökkenti a gazdaszervezetben a trombociták reaktivitását és mérsékli a fokozott véralvadást, azaz a szív- és érrendszeri megbetegedések két fontos rizikófaktorára hat kedvezően,- derül ki az egerekkel végzett kísérletekből.

„Ismereteink szerint jelenleg ez a leghatásosabb terápia, ami a mikrobiom befolyásolásán keresztül a betegségek lefolyását megváltoztathatja.” - mondja a kutatást vezető Stanley Hazen.

Az általuk fejlesztett hatóanyagcsoport élesen elkülönül az antibiotikumoktól, amik „válogatás nélkül” pusztítják el a baktériumokat, és szedésük mellékhatások kialakulásához, rezisztenciához vezethet. A kolin-analógok nem pusztítják el a baktériumokat, csak az enzimatikus tevékenységüket befolyásolják, így nem valószínű, hogy a kolin-analógok alkalmazása bakteriális rezisztencia kialakulásával fenyegetne.

(Forrás: Nature Medicine)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés