hirdetés
hirdetés
2021. május. 16., vasárnap - Mózes, Botond.
hirdetés

Valamelyest helyreállt a gyógyszerellátás Horvátországban

Valamelyest helyreállt a gyógyszerellátás Horvátországban, miután a horvát állam egymilliárd kuna (47 milliárd forint) értékben kifizette a kórházak és gyógyszertárak gyógyszer-nagykereskedők felé fennálló adósságának egy részét, írta a Jutarnji List című horvát napilap pénteken.

hirdetés

A Medika, Horvátország legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő vállalata még március 30-án bejelentette, hogy egy kórház kivételével az ország összes gyógyintézete számára leállítja a gyógyszerek szállítását 2 milliárd kuna kintlévőség miatt. A többi gyógyszer-nagykereskedő vállalat korlátozottan ugyan, de ellátta a kórházakat gyógyszerekkel, ez pedig ahhoz vezetett, hogy a gyógyintézetek kifogytak a készletekből. Sajtóhírek szerint több daganatos beteg is terápia nélkül maradt az elmúlt egy hétben.

Jasminko Herceg, a Medika vállalat igazgatója pénteken a sajtónak úgy nyilatkozott: az egymilliárd kunából 200 ezer kunát kapott a cég, így ismét szállítanak gyógyszereket a kórházaknak, miután ebből az összegből kifizették adósságuk egy részét a gyógyszergyártók felé.  A tárgyalások a kormánnyal folytatódnak, lépésről lépésre kell megoldást találni a problémára - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a Medika, mint mindig, most is felelősségteljes résztvevője a piacnak. "A legfontosabb, hogy a betegek megkapják a gyógyszereiket", mondta.

A horvát gyógyszer-nagykereskedők még márciusban figyelmeztettek, hogy az első negyedév végéig az állam, a kórházak és a horvátországi egészségbiztosítási pénztár adóssága a vállalatok felé eléri 6,5 milliárd kunát. Ebből csak a kórházak adóssága eléri a 4,5 milliárd kunát.  A kormány tavaly októberben egyszer már kifizette a kórházak és gyógyszertárak gyógyszer-nagykereskedők felé fennálló adósságának egy részét, összesen 2,24 milliárd kunát. A maradék tartozás tavaly év végéig 750 millió kunával, ebben az évben pedig további félmilliárd kunával növekedett.

Az egészségügyi miniszter a sajtónak korábban úgy nyilatkozott: tökéletesen tisztában van a problémával, amelyet úgy jellemzett, mint az "egészségügyi ellátórendszer évtizedek óta tartó krónikus betegsége".

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés