hirdetés
hirdetés
2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés

Újra Hankó Zoltán az MGYK elnöke

Nagy többséggel újra dr. Hankó Zoltán eddigi elnököt választották a hét végén a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökének. Mint a rendezvényen kiderült: a jövő év elejétől az étrend-kiegészítők piacfelügyeletét is szeretné megszerezni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

hirdetés

Erről az OGYÉI főigazgatója tájékoztatta a Magyar Gyógyszerész Kamara immár ötödik alkalommal megtartott tanácskozásának résztvevőit; a rendezvényen nagy többséggel újra dr. Hankó Zoltánt, a köztestület eddigi elnökét választották vezetőnek.

A tiszti-főorvosi hivataltól néhány hónapja az OGYÉI-hez rendelt tiszti-gyógyszerészi szervezetre nem kevesebb feladat hárul, mint a Magyarországon gyógyszerforgalmazással foglalkozó több mint négyezer egység – köztük közforgalmú, fiók- valamint a lakosság szolgálatában álló kórházi patikák, kézi- és intézeti gyógyszertárak, benzinkutak és drogériák – szakmai irányítása, ellenőrzése.

A korábbi megyei tiszti-gyógyszerészi rendszert regionális szerveződés váltotta fel. Ezt a lépést egy részletekbe menő felmérés előzte meg, tájékoztatta a résztvevőket Pozsgay Csilla főigazgató. Ennek során kiderült, hogy nemcsak a munkaterhelést – volt megye ahol mindössze 82, míg máshol 282 forgalmazó ügyeinek intézése, ellenőrzése hárult a helyi tiszti-gyógyszerészekre –, hanem a munkafeltételeket illetően is meglehetősen mostoha körülmények uralkodtak e területen. Problémát okozott az is, hogy nem volt egységes elveken nyugvó ellenőrzési rendszer, miközben minden egyes határozat meghozatala – az úgynevezett kiadványozási tevékenység – kizárólag a budapesti országos hivatal jogosítványa volt, ami meglehetősen hosszú határidőket eredményezett.

A tiszti-gyógyszerészek számítógépes parkjának átlagéletkora meghaladta a nyolc évet, s mivel a megyei hivatalok nem alkalmaztak adminisztrátort, így a patikusok nagyon nehezen tudtak kapcsolatba lépni a hatáskörükbe tartozó falvakban és városokban folyamatosan úton lévő tiszti-gyógyszerészekkel. 

Az átszervezés eredményeként a korábbi 28 helyett 19 tiszti-gyógyszerész dolgozik, bár több megyében még munkatársakat keresnek. Az évente kétszer megtartott országos értekezletet havi megbeszélések váltották fel, miközben a kiemelt ügyeket egyedileg is tárgyalják. Ami a távlati terveket illeti, 2017-től elérhető lesz az e-Gyógyszerkönyv; az elsősorban gyermek- és bőrgyógyászatban nélkülözhetetlen patikai magisztrális készítmények összefoglalójának teljes megújítása 2018-ra várható, s szükségesnek látják a terápiamenedzsment programok hatósági engedélyeztetését is.

 

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés