hirdetés
hirdetés
2021. június. 18., péntek - Arnold, Levente.
hirdetés

Patikus is kéne az e-recepthez

Sok helyen még a nyugdíjból visszajött, 70-80 év fölötti patikusok dolgoznak, a gyógyszerészetben generációs lyukak vannak,15 év alatt elfogytak a gyógyszerészek, derül ki a Sonline írásából.

hirdetés

Dr. Szabó Péter Balázs a Somogy Megyei Gyógyszerészkamara elnöke szerint a rendszer előnye lesz a dupla adatfelvitel kiküszöbölése, mert korábban ugyan az orvos számítógépre vezette a beteg adatait, a patikusok a saját rendszerükbe újra felvitték azokat. Ahhoz azonban, hogy az e-vényt bevezethessék, számos előintézkedést kell országosan megtenni az egészségügyben. A csatlakozást szeptember 1-től lehetett megkezdeni, de november 1-től már kötelező a belépés, amely több mozzanatból áll.

Leginkább a patikusok szeretnének naprakészek lenni, ezért akár több száz kilométert is szívesen utaznak a tájékoztató konferenciákra. Tóthné Dr Kalota Veronika, a kaposvári szolgáltatóház patikavezetője legutóbb Budapesten járt, ahol több száz kollégájával együtt próbáltak válaszokat kapni az e-vény bevezetésével kapcsolatos kérdéseikre.

– Egyelőre izgatottan várjuk, hogyan működik majd a rendszer. Egy biztos: jelenleg bonyolult adminisztrációt kell minden egyes receptnél felvinni a számítógépre, és egy vénynél öt-hat adatot kell ellenőrizni. Vonalkódokat, BNO kódot, dátumot, tajszámot, aláírást. Ezért is megy néha lassan a gyógyszertári sorbanállás – mondta a gyógyszertár vezetője. – Annak ellenére, hogy a régi receptek lassították a sort, előnyük volt, hogy kézbe vehettük, amíg a gyógyszert megkerestük, így könnyen beazonosíthattuk az orvosság paramétereit, hogy ugyanarról a készítményről szól-e a vény.

Az átállás Somogy megyében 70 patikát érint, amelynek csaknem fele Kaposváron van. A gyógyszertárakban azonban nemcsak a változás jelent kihívást: új patikusokat is nehezen lehet találni, pedig több betöltetlen álláshely is lenne, akár szakasszisztensek részére is. Előfordul, hogy hónapokig hirdetnek egy helyet, mire végre jelentkezik valaki. Magyarországon 159 patikában keresnek gyógyszerészeket csupán egy szakújság hirdetései alapján.

– Sajnos Somogyba nagyon nehéz a fiatalokat idecsábítani, mert miután elvégezték a nagyvárosi egyetemeket, nem kívánkoznak vidékre. Inkább olyan cégeknél szeretnek elhelyezkedni, ahol szolgálati autót, telefont, laptopot kapnak, versenyképes fizetésük mellé – mondta a Somogy megyei Gyógyszerészkamara elnöke. Dr Szabó Péter Balázs hozzátette: – Szükség lenne egy generációs váltásra, mert sok helyen még a nyugdíjból visszajött, 70-80 év fölötti patikusok dolgoznak. A rendszerváltozás után ugyanis nem volt csábító ez a szakma. A fiatalok nem akartak patikákban dolgozni. A szakma képviselői emiatt folyamatosan egyeztetnek az egyetemekkel, hogy indítsanak nagyobb létszámú képzéseket, természetesen úgy, hogy a szakképzettség minőségének rovására ne menjen. Magyarországon négy helyen lehet gyógyszerésznek tanulni: Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsett. A frissen végzettek elsősorban ezen nagyvárosok környékét részesítik előnyben elhelyezkedés szempontjából. Sokan külföldre mennek, ám az elvándorlás nem olyan erős, mint az egészségügy többi szektorában. Ezért is kellene több figyelmet szánni a szakma itthon maradt képviselőire, mert ha már az orvosok elhagynak bennünket, legalább tudjunk gyógyszerészünkhöz fordulni, ha baj van.

(forrás: Sonline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés