hirdetés
hirdetés
2022. december. 08., csütörtök - Mária.
hirdetés

Negyven év, 8 millió lombikbébi

Az első lombikbébi nemrégiben ünnepelte a 40. születésnapját. Az elmúlt négy évtizedben világszerte több mint 8 millió gyermek született mesterséges megtermékenyítésnek köszönhetően.

hirdetés

A párok körülbelül 10 százalékánál nehézségekbe ütközik az, hogy gyermekük természetes úton foganjon meg. Esetükben különféle eljárások tehetik lehetővé azt, hogy a várt terhesség létrejöjjön.

Mini lombikbébi-történelem

Az első lombikbébi 40 éve, 1978. július 25-én született meg az angliai Oldham-ben. A kislányt, Louise Brown-t, az elkövetkező 40 évben több mint 8 millió mesterséges megtermékenyítést követően született gyermek kísérte világszerte. A módszert kidolgozó brit tudóst, Robert Edwards-t, 2010-ben Nobel-díjjal tüntették ki.

Európában Spanyolországban történik a legtöbb IVF

Az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (European Society of Human Reproduction and Embryology; ESHRE) adatai alapján napjainkban évente több mint félmillió „lombikban fogant” gyermek születik világszerte. Európában évente körülbelül 800 000 kezelési ciklus zajlik (beleértve az IVF-et, a férfi infertilitás kezelésében alkalmazott intracitoplazmatikus spermium-injekciót (ICSI) és a több országban tiltott petesejt adományozást), aminek eredményeként 2015-ben 157 449 gyermek született.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Európában Spanyolország diktálja a tempót, ahol 2015-ben mintegy 120 000 mesterséges megtermékenyítést hajtottak végre. Spanyolországot követi a sorban Oroszország (110 723 IVF/2015. év), Németország (96 512 IVF/2015. év) és Franciaország (93 918 IVF/2015. év).

Minden 7. szülésnél ikrek születnek

A rendelkezésre álló adatok alapján a különféle eljárások segítségével (IVF, ICSI, petesejt adományozás) az esetek 36 százalékában terhesség jön létre. Megjegyzendő azonban, hogy nem minden terhesség vezet gyermek születéséhez. A terhesség lefolyását és a gyermek születését illetően a kilátások jobbak abban az esetben, ha az embriót korábban, azaz 5 napos kora helyett már 3 napos korában beültetik az anyaméhbe. Az adatok alapján a fiatal nőknél nagyobb eséllyel jön létre terhesség, mint idősebb korúaknál.

A mesterséges megtermékenyítést sokan ikrek születésével kapcsolják össze. Mindez azonban változik: napjainkban már egyre gyakrabban csak egyetlen embriót ültetnek be, így ritkábbá válnak az ikerterhességek. 2015-ben az ikerterhességek a terhességek körülbelül 14 százalékát tették ki.

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés