hirdetés
hirdetés
2021. június. 18., péntek - Arnold, Levente.
hirdetés

Covid-pénz: újabb nyílt levél a miniszternek

Nyílt levelet írt a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke, Lukácsné dr. Fodor Enikő az emberi erőforrások miniszterének, dr. Kásler Miklósnak.

hirdetés

A Magángyógyszerészek Országos Szövetségének portálján közzétett levélben az alábbiakat írják:

"Igen Tisztelt Miniszter Úr!

A magyarországi gyógyszerész társadalom meglepetéssel vette a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatban az egészségügyi ellátó rendszer tevékenységét értékelő nyilatkozatát. Mint mondta, a kormány korábbi ígéretéhez híven meghálálja az egészségügyben dolgozók járvány idején tanúsított áldozatvállalását, embert próbáló helyzetekben való helytállását.

A hovatartozás kérdésében az 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről, egyértelműen fogalmaz. Egészségügyi dolgozó: az orvos, a fogorvos, a gyógyszerész, az egyéb felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy, az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy, továbbá az egészségügyi tevékenységben közreműködő egészségügyi szakképesítéssel nem rendelkező személy.

A 2006. évi XCVIII. törvény szerint „a gyógyszertár egészségügyi szolgáltatást végző egészségügyi intézmény”.

A magyarországi gyógyszertárakban történő évi 60 millió gyógyszerész-beteg találkozó egyértelművé teszi, hogy a betegellátásban és így az ország egészségpolitikájában - a kormányzat által is elismert módon - kiemelt szerepet töltenek be a gyógyszerészek. Az egészségügyi alapellátás védőbástyája a gyógyszertár, a minőségi gyógyszerellátás alapja, ahol a betegek folyamatos felvilágosítást kapnak az alkalmazás pontos körülményeiről, az esetleges mellékhatásokról, egyes gyógyszerek egymásra gyakorolt hatásáról. A terápiahűség fenntartásának megértetése nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy a betegnek az amúgy is agyonterhelt ellátó rendszerben ne kelljen az egészségügyi ellátó lánc magasabb szintjét igénybe venni.

A szakmai színvonal magas szinten tartása okán az Orbán-kormány már legelső intézkedései között felszámolta a patikaliberalizációt. A 2011-ben életbe lépő jogszabály értelmében a már meglévő gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdonhányadnak 2014. január 1-jéig meg kell haladnia a 25, 2017. január 1-jéig pedig az 50 százalékot.

Miniszter Úr nyilatkozatából megdöbbenéssel értesült a gyógyszerész társadalom, hogy a patikák egyharmada jelenleg külföldi (!) kézben van, ez alapján a gyógyszertárak tényleges tulajdonosi szerkezete nem felel meg a törvényi előírásoknak.

A Covid-19 járványhoz kapcsolódóan, olyan krízishelyzet alakult ki Magyarországon, amivel még nem találkozott a szakma az elmúlt évtizedekben. Gyors alkalmazkodásra volt szükség a naponta érkező új eljárásrendek, kormányrendeletek, az ellátó rendszer és a társadalmi elvárások dömpingjében. A hirtelen megemelkedő betegszám, az orvosok nehezített elérhetősége, a gyógyszer nagykereskedelem átmeneti ellehetetlenülése ellenére, a gyógyszertárak dolgozói az adminisztrációs terhek növekedése mellett is erejükön felül mindent megtettek a biztonságos betegellátás érdekében.

Szakmai statisztikai elemzések tanúsítják, hogy a közvetlen lakossági ellátást biztosító gyógyszertárakban naponta megjelent paciensek száma ötszöröse (!) a háziorvosi ellátásban jelentkezőkhöz képest. A járványidőszakban a háziorvosi kontaktusok korlátozását biztonsági okokból előíró rendelkezéseknek is köszönhetően - NEAK által is dokumentálható felmérések szerint - ez minimum megduplázódott. A gyógyszertárak vezetői saját forrásaikból szerelték fel dolgozóikat, gyógyszertárukat a szükséges védőfelszerelésekkel, védőeszközökkel, műszaki és technikai berendezésekkel, melyeknek beszerzése nem kis nehézséget okozott.

A megnövekedett lakossági kontaktus ellenére egyetlen gyógyszertár sem vált a fertőzés gócpontjává, köszönhetően az alaposan betartott fertőtlenítési, takarítási eljárásrendnek és a védőfelszerelések folyamatos használatának. Hatalmas nyomás nehezedett/nehezedik a gyógyszertárakban dolgozókra a vírusveszély kapcsán, állandó önmegfigyelés, aggodalom szeretteik felé nehogy megfertőződjenek. Az ügyeletet, készenlétet teljesítő kollégák éjjelnappal helyt álltak.

Évek óta jelezzük a szaktárca felé is, hogy a gyógyszertárak jövedelmezősége kritikus, főleg a vidéki kis patikák esetében. Miniszter úr által jelzett „haszon” nem értelmezhető ebben a formában. Megdöbbentő számunkra, hogy gyógyszertári dolgozók vírushelyzetben tett hősies erőfeszítéseit nem értékeli az ágazat, teljesen természetesnek, hétköznapi rutinnak tartja. Felmerül a gyanú, talán nem is jártak gyógyszertárban az elmúlt időszakban.

Köszönetet kell mondanunk minden egészségügyi és szociális dolgozónak, akik járványügyi helyzetben, saját egészségüket kockára téve, hivatástudatból nap mint nap részt vettek az élhető mindennapok fenntartásában. A MOSZ vezetése szeretettel vár minden olyan érdeklődőt gyógyszertáraikban, aki a közforgalmú gyógyszerellátással kapcsolatban tapasztalatait bővíteni, ködös ismereteit eloszlatni szeretné.

Tisztelt gyógyszerészek, gyógyszertári szakdolgozók, tartsuk meg hivatástudatunkat, szakmaiságunkat, a beteg emberek gyógyításába, az egészségmegőrzésbe vetett hitünket és álljunk ki együtt, egységben a gyógyszerészet jövőjéért!"

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés