hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Fókuszban a munkaerő-közvetítőcégek

Útilapu: irány Skandinávia

A PharmaOnline ez év nyarán már írt a külföldi munkavállalás lehetőségéről, most induló sorozatunkban a munkaerő-közvetítőcégek vezetői kérdezzük általános tapasztalataikról. Mostani beszélgetőpartnerünk Polyák György, aki a Skandináv piac lehetőségeit ecseteli.

hirdetés

– Önök elsősorban Skandináviába toboroznak gyógyszerészeket. Mi a vonzó ebben a zord, északi régióban a gyógyszerészek számára?

– Cégünk – a munkaerő közvetítéssel foglalkozó VPS Group Kft – körülbelül 6 évvel ezelőtt találkoztunk egy norvég partnercéggel, aki gyógyszerészeket toborzott Norvégiába. Mi fantáziát láttunk a lehetőségben, azóta is szoros együttműködésben dolgozunk. A skandináv munkaerőpiac több ok miatt nem elsődleges célpont a magyar munkavállalók számára, viszont ezek az országok olyan társadalmi, szociális, kulturális előnnyel rendelkeznek az úgynevezett fejlett nyugat-európai országokkal szemben, ami komoly értéket képviselhet az igényes külföldi munkát kereső magyar gyógyszerészek számára is. Hosszú évek tapasztalata és az általunk kiközvetített munkavállalók visszajelzése alapján két dolgot emelnék ki. Az egyik az előítéletek nélküli befogadás, könnyű beilleszkedés és nagyfokú segítőkészség a kinti munkatársak részéről. A hátrányos megkülönböztetés ismeretlen fogalom, mind emberi, mind anyagi vonatkozásban. A másik fontos tényező a magas életminőség, fejlett szociális és kulturális lehetőségek, stresszmentes nyugodt légkör társadalmi és munkahelyi szinten is.

– Hogyan kell elképzelni a svéd vagy a norvég gyógyszerészetet munkavállalói szempontból?
– Alkalmazottakat többnyire vidéki gyógyszertárakba keresünk, amelyek funkciója hasonló, mint a magyar gyógyszertáraké. Gyógyszerészeink szakmai felkészültsége azonos szintű, mint a külföldi kollégáké. A visszajelzések alapján kint nagyobb szerepet kap a tanácsadás a betegek részére a mindennapi munkában, ezért is nagyon fontos a biztos szakmai alapok mellett a pozitív hozzáállás és jó kommunikációs képesség. 

–  Mit kell vállalnia a munkavállalónak?

– Nálunk az interjúk során a jelölt egyenrangú partner az interjúztatóval, a cél közösen eldönteni, hogy a jelölt számára megfelelő lenne-e az ajánlott munkakör. Nem célunk a mennyiségi toborzás, a beszélgetések során feltárjuk a nehézségeket, az esetleges buktatókat is, minden rendelkezésünkre álló információt közlünk ezzel segítve a felelősségteljes döntést. Természetesen gyakorlati kérdésekben is segítünk, külföldi partnercégünk segít a munkavállaláshoz szükséges engedélyek beszerzésében és egyéb a letelepüléshez szükséges ügyek intézésében is.

A munkavállalónak két lényeges dolgot kell vállalnia. Értelemszerűen meg kell tanulni az adott ország nyelvét, bátran mondhatom, erre kipróbált és nagyon hatékony oktatási módszerrel rendelkezünk, néhány hónap alatt egyrészt távoktatás keretében, majd egy roppant intenzív „on site” tréning után eddig minden jelöltünk elérte azt a szintet, hogy magabiztosan beállhatott a tára mögé. Persze ehhez alapfeltétel a jó és magabiztos angol nyelvtudás. Tudni kell azt is, partnereink kimondottan hosszútávra keresnek munkatársakat. 

Munkavállalás külföldön – mesélnek a gyógyszerészek

Fiatal gyógyszerészeket kérdeztünk meg arról, milyen tapasztalatokkal rendelkeznek a külföldi munkavégzés terén. Kiknek ajánlott, hogy elinduljanak? Melyik országba hogyan lehet kijutni? Mik a tapasztalati az ott dolgozóknak? Kattintson! 

Mik a tapasztalatok, mennyire elégedettek a kiközvetített gyógyszerészek?

A kint dolgozó gyógyszerészektől negatív visszajelzés még nem érkezett hozzám, pozitív annál több. Általában gyorsan beilleszkednek, hisz a gyógyszerkészítmények jelentős része  ugyanaz vagy nagyon hasonló, mint nálunk, a munkahelyi beilleszkedést pedig nagyban segíti az a fajta pozitív társadalmi attitűd, amelyet már említettem. Természetesen itthon sem könnyű egy munkahely változtatás, és külföldön számos egyéb tényező is nehezíti ezt. Általánosságban elmondható, hogy  jól előkészített és megalapozott döntéssel, a folyamatos tanulással és  pozitív hozzáállással néhány hónap alatt remekül be lehet illeszkedni.

– Munkabéreket összehasonlítva mennyivel jár jobban egy kinti munkavállaló?

Erről számtalan legenda kering az interneten pozitív és negatív értelemben. Egy fontos tényt azonban szeretnék leszögezni: a magasabb munkabér miatt senki se vágjon bele ebbe a kalandba! Svédországban és Norvégiában is ugyanolyan feltételekkel (és fizetéssel) alkalmazzák a magyar gyógyszerészeket, mint a helybélieket. De az, hogy ki mennyivel jár jobban, az már egyéni élethelyzet függvénye. Előfordulhat, hogy aki itthon vezető volt egy jól menő gyógyszertárban és kint alkalmazottként kezdi a pályafutását, az első időben nem keresi meg a többszörösét az itthoni jövedelmének.

– Minden éremnek két oldala van: az elvándorló munkaerő Magyarországot „gyengíti". Mik a tapasztalatok: visszajönnek idő után a magyar gyógyszerészek, vagy végleg letelepülnek Skandináviában?

Bár már 6 éve foglalkozunk ezzel a projekttel, még nincsenek releváns tapasztalataink a hazatelepülésről. 
Az elvándorló munkaerő kérdése kedvelt politikai vitatéma, ebbe nem szívesen bonyolódnék bele, legalább ugyanannyi érv szól a társadalmi hasznosságáról, mint káráról. Abban viszont biztos vagyok, hogy hosszútávon egyértelműen pozitív hatásai vannak társadalmi és gazdasági szinten. Gondoljunk csak Írország példájára, amely szinte kiürült a két világháború között, most pedig rengeteg amerikai világcég európai főhadiszállása van Dublinban, nem kis részben az ír gyökerekkel rendelkező egykori emigránsoknak köszönhetően. 

Dr. Molnár Zsuzsa, gyógyszerész
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés