hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés
hirdetés

szakgyógyszerész, egyetemi adjunktus, Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézet Dr. Budai Lívia PhD. cikkei

#1
2021-10-08 05:10:00

A gyógynövényalapú készítmények számos esetben a terápia szerves részei, a gyógyszeres kezelések kiegészítői. Tény azonban, hogy a gyógynövények használata gyógyszerekkel kialakuló interakciókhoz is vezethet, amire a gyógynövényalapú készítmények patikai ajánlása során tekintettel kell lenni.

#2
2021-08-27 09:00:00

A szisztémás antibiotikummal kezelt betegek 5−39%-ánál fellép a hasmenés. Van, akinél már a gyógyszeres terápia kezdetén jelentkeznek a mellékhatások, és vannak, akiknél azok a kezelést követően két hónappal lépnek fel. A tünetek az enyhe gasztrointesztinális diszkomforttól a súlyos hasmenésig húzódhatnak, az egyik legsúlyosabb következmény a Clostridium difficile-infekció lehet (1).

#3
2020-04-17 05:19:00

A torok, a szájüreg és a fogíny gyulladásos tünetei számos okra vezethetők vissza. Vírusos és bakteriális fertőzések éppúgy felelhetnek a fájdalommal, pirossággal, duzzanattal, égő érzéssel, illetve esetenként nyelési nehézséggel járó panaszokért, mint például a mechanikai irritáció a különféle fogászati, fül-orr-gégészeti vagy szájsebészeti beavatkozásokat követően.

  #4
2019-10-04 13:10:00

A fájdalomcsillapítók a leggyakrabban keresett és expediált gyógyszerek közé tartoznak. A különféle fájdalmaikat vény nélküli gyógyszerekkel enyhíteni szándékozó betegek döntő hányada nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekhez (NSAID) fordul. A választék hatóanyagok és dózisok tekintetében egyaránt széles. Milyen megfontolások szükségesek a gyógyszerválasztás során, ha a hatásosság mellett a biztonságosságra is kiemelten ügyelünk?

#5
2019-03-12 05:30:00

Napjainkra bebizonyosodott és elfogadott, hogy a hüvely egészséges állapotában sem steril. A benne élő mikroorganizmusok összességének, a Lactobacillusok dominálta vaginális mikrobiomnak az egyensúlya kulcsfontosságú a női reproduktív rendszer egészsége szempontjából. Amennyiben a mikrobiom egyensúlya megbomlik, azaz az eubiózist diszbiózis váltja fel, az a legkülönfélébb kórképekkel, így a bakteriális vaginózissal vagy a hüvely gombás kórképeivel járhat együtt.

#6
2018-12-19 05:29:00

A gyógyszerek túlnyomó többségét per os alkalmazzák, azaz a hatóanyag felszívódása a gyomor- és béltraktus nyálkahártyáin keresztül történik, éppen úgy, ahogy ez az élelmiszerek összetevői esetében is zajlik. Amennyiben gyógyszerek és ételek keresztezik egymás útját a szervezetben, farmakodinámiás és farmakokinetikai kölcsönhatások egyaránt felléphetnek.

#7
2016-11-25 05:30:00

A gyógyszeres terápia lehetőségei magukban foglalják a külsőlegesen (pl. kenőcsök, krémek, gélek, gyógyszeres körömlakkok, hüvelykapszulák, oldatok) és a szisztémásan alkalmazott (pl. tabletták, kapszulák) gombaellenes készítményeket, melyek közül az utóbbiak vénykötelesek.

  #8
2015-02-02 05:30:00

A gyógyszertárak polcain egyre több a vény nélkül megvásárolható gyógyszer, sorra jelennek meg a réginek számító gyógyszerek „arcfelvarráson” átesett, modernebb változatai mellett az egészen új megoldásokkal előrukkoló patikaszerek is. Milyen igények kielégítésére törekszenek az OTC területen tapasztalható innovációkkal?

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Úgy tűnik, hogy a TikTok és a többi közösségi platform a gyógyszerhiányt megoldani nem tudja, a hiány előidézésében és az indulatok korbácsolásában betöltött szerepük azonban kétségtelen és más módszerekkel alig helyettesíthető.