hirdetés
2021. február. 27., szombat - Ákos, Bátor.
hirdetés
hirdetés

szakgyógyszerész, egyetemi adjunktus, Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézet Dr. Budai Lívia PhD. cikkei

#1
2020-04-17 05:19:00

A torok, a szájüreg és a fogíny gyulladásos tünetei számos okra vezethetők vissza. Vírusos és bakteriális fertőzések éppúgy felelhetnek a fájdalommal, pirossággal, duzzanattal, égő érzéssel, illetve esetenként nyelési nehézséggel járó panaszokért, mint például a mechanikai irritáció a különféle fogászati, fül-orr-gégészeti vagy szájsebészeti beavatkozásokat követően.

  #2
2019-10-04 13:10:00

A fájdalomcsillapítók a leggyakrabban keresett és expediált gyógyszerek közé tartoznak. A különféle fájdalmaikat vény nélküli gyógyszerekkel enyhíteni szándékozó betegek döntő hányada nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekhez (NSAID) fordul. A választék hatóanyagok és dózisok tekintetében egyaránt széles. Milyen megfontolások szükségesek a gyógyszerválasztás során, ha a hatásosság mellett a biztonságosságra is kiemelten ügyelünk?

#3
2019-03-12 05:30:00

Napjainkra bebizonyosodott és elfogadott, hogy a hüvely egészséges állapotában sem steril. A benne élő mikroorganizmusok összességének, a Lactobacillusok dominálta vaginális mikrobiomnak az egyensúlya kulcsfontosságú a női reproduktív rendszer egészsége szempontjából. Amennyiben a mikrobiom egyensúlya megbomlik, azaz az eubiózist diszbiózis váltja fel, az a legkülönfélébb kórképekkel, így a bakteriális vaginózissal vagy a hüvely gombás kórképeivel járhat együtt.

#4
2018-12-19 05:29:00

A gyógyszerek túlnyomó többségét per os alkalmazzák, azaz a hatóanyag felszívódása a gyomor- és béltraktus nyálkahártyáin keresztül történik, éppen úgy, ahogy ez az élelmiszerek összetevői esetében is zajlik. Amennyiben gyógyszerek és ételek keresztezik egymás útját a szervezetben, farmakodinámiás és farmakokinetikai kölcsönhatások egyaránt felléphetnek.

#5
2016-11-25 05:30:00

A gyógyszeres terápia lehetőségei magukban foglalják a külsőlegesen (pl. kenőcsök, krémek, gélek, gyógyszeres körömlakkok, hüvelykapszulák, oldatok) és a szisztémásan alkalmazott (pl. tabletták, kapszulák) gombaellenes készítményeket, melyek közül az utóbbiak vénykötelesek.

  #6
2015-02-02 05:30:00

A gyógyszertárak polcain egyre több a vény nélkül megvásárolható gyógyszer, sorra jelennek meg a réginek számító gyógyszerek „arcfelvarráson” átesett, modernebb változatai mellett az egészen új megoldásokkal előrukkoló patikaszerek is. Milyen igények kielégítésére törekszenek az OTC területen tapasztalható innovációkkal?

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nem lehet elképzelni olyan rossz vakcinát, amelynek a mellékhatásait egy napon lehetne említeni a koronavírus-fertőzés veszélyeivel és lehetséges szövődményeivel – véli dr. Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem virológus-immunológus professzora.

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításával 2021. január 1-től az elsőfokú közigazgatási hatósági eljárások alapvetően illetékmentessé váltak. Ennek következtében – a törvény 1. számú mellékletében felsorolt néhány speciális esettől eltekintve – nem kell megfizetni a 3000 forintos eljárási illetéket az ügyintézés során.