hirdetés
hirdetés

Dr. Budai Lívia cikkei

#1
2019-08-09 05:31:00

A korábbi tudományos szakirodalom elsősorban arról számolt be, hogy a humán szervezetet kolonizáló jótékony baktériumok kedvező élettani hatásainak a kiaknázása céljából életképes baktériumok adására van szükség. Ezzel összhangban a probiotikumoknál az adagolt mikroorganizmusok életképessége (viabilitása) alapvető fontosságú. Mindezekkel látszólagos ellentmondásban vannak a nemrégiben leírt paraprobiotikumok, illetve posztbiotikumok, amik vagy nem élő mikroorganizmusok, vagy csupán azok kisebb-nagyobb töredékei vagy anyagcseretermékei, mégis számos pozitív hatást fejthetnek ki a gazdaszervezetre.

#2
2014-10-14 13:54:00

Az ideális hatóanyag-szállító rendszer által szállított gyógyszermolekulák a szervezeten belül a megfelelő helyre jutva fejtik ki hatásukat, miközben a szervezetet a legkevésbé károsítják – nem más ez, mint Paul Ehrlich 1906-ban megfogalmazott „mágikus gömb” elmélete.

#3
2014-10-01 11:37:00

Már-már beépülnek a tudatunkba, és kevésbé meglepőek a hatóanyagok nano-, illetve mikrovezikuláris rendszerekben való alkalmazásai, a gyerekeknek formulált, szívószálon át felszívható antibiotikumok és probiotikumok, a szájban pillanatok alatt diszpergálódó, víz nélkül bevehető tabletták vagy a gyomortartalom tetején lebegő, gasztroretentív gyógyszerek, az úszótabletták.

#4
2014-10-01 11:35:00

Milyen igények kielégítésére törekszenek az OTC területen tapasztalható innovációkkal?

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az egyre növekvő antibiotikumrezisztencia szükségessé teszi új hatóanyagok és új terápiás útvonalak keresését. A növények által előállított természetes eredetű vegyületek számos jelenleg még feltáratlan és kiakanázatlan lehetőséget rejtenek.