hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés
hirdetés

Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Gasztroenterológiai Tanszék, I. Sz. Belgyógyászati Klinika, Pécs DR. VINCZE ÁRON cikkei

#1
2022-05-06 05:15:00

A vastagbél-divertikulózis civilizációs betegségnek is tekinthető. Gyakorisága az életkor előrehaladtával nő; előfordulása a fejlett országokban 60 éves életkorra a 60%-ot is meghaladja. A legfőbb kockázati tényező az elhízás, a rostszegény étrend, a fizikális aktivitás hiánya és a dohányzás. Az esetek nagy része tünetmentes, de mintegy 30%-ban tünetek kialakulása, és kisebb arányban akut kórházi kezelést igénylő megbetegedések előfordulása várható. A betegség lefolyása sok esetben kiszámíthatatlan. Definitív gyógyulás és megelőzés jelenleg nincs, gyakoriak a visszatérő tünetek. Kezelése sok tekintetben még tapasztalati úton történik, de egyre több területen jelennek meg jó minőségű evidenciák, amik segítséget jelentenek a betegek ellátásában.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Úgy tűnik, hogy a TikTok és a többi közösségi platform a gyógyszerhiányt megoldani nem tudja, a hiány előidézésében és az indulatok korbácsolásában betöltött szerepük azonban kétségtelen és más módszerekkel alig helyettesíthető.