hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés
hirdetés

neurológus, neurofiziológus Budai Egészségközpont Royal Victoria Hospital, Belfast DR. KISS GÁBOR cikkei

  #1
2022-02-11 05:10:00

A neuropátiás fájdalom a szomatoszenzoros rendszer károsodása vagy betegsége következtében alakul ki. A panaszok gyógyszeres kezelésében a szokványos analgetikumoktól eltérő szerek használata javasolt. A mértékadó nemzeti és nemzetközi útmutatók elsőként választandó szerekként triciklikus (TCA) és szerotonin-noradrenalin visszavételt gátló (SNRI) antidepresszánsokat és gabapentinoidokat (gabapentin, pregabalin) ajánlanak. Az opioidok, ill. a lokálisan alkalmazható lidocain és capsaicin megítélése, rangsorolása változó. Nincs egyelőre konszenzus a kombinációs kezelésekről sem, gyermekek neuropátiás fájdalmának terápiájára továbbra sincs megbízható adat.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az orröblítés, azaz az orrüreg napi kétszeri, fiziológiás sóoldattal történő átöblítése a koronavírus-fertőzés kimutatását követően jelentősen csökkentheti a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát.

A dohányzás és a tüdőrák vagy az érszűkület közötti kapcsolatról mindenki tud, rengeteget hallani róla, azonban egy kevésbé hangsúlyozott, ugyanakkor legalább ennyire fontos káros következménye, hogy jelentősen növeli a 2-es típusú cukorbetegségre való hajlamot.