hirdetés
2021. március. 09., kedd - Franciska, Fanni.
hirdetés
hirdetés

gyógyszerész, szakújságíró Dr. Bokor Dóra cikkei

#1
2021-01-25 05:17:00

Védetté válik-e a COVID-19 vírusával szemben, akinél a teszt pozitív eredményt ad? Hogyan alakul ki immunitás a szervezetünkben, ha átesünk a fertőzésen? Van-e különbség a fertőzés átvészelésével és az oltással megszerzett immunitás között? E sokakat foglalkoztató kérdésekre ad választ dr. Buzás Krisztina, aki a Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutató munkatársa, valamint a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karához, illetve Természettudományi és Informatikai Karához tartozó Immunológiai Tanszék vezetője.

#2
2021-01-14 05:17:00

December folyamán két mRNS alapú oltóanyag is forgalomba hozatali engedélyt kapott a SARS-CoV-2 koronavírus elleni aktív immunizálásra. A Pfizer és a BioNTech közös fejlesztéseként kidolgozott vakcina, illetve a Moderna gyógyszergyártó cég által fejlesztett oltás hatásossága és biztonságossága éppúgy bizonyított, mint bármely más engedélyezett gyógyszeré, sokakban mégis kételyeket ébreszt, hogy az mRNS-technológia rövidebb múltra tekint vissza, mint a hagyományos oltóanyagok. Van-e okunk tartani a védőoltástól? Vajon a vírus mutációja esetén is hatásos marad a vakcina vagy az Angliában felfedezett új vírusváltozat újabb kihívás elé állítja a fejlesztőket? A fontos gyakorlati kérdésekre dr. Pardi Norbert, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója ad választ, aki dr. Karikó Katalin mellett aktívan részt vesz az mRNS-vakcina-technológia fejlesztésében.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nem lehet elképzelni olyan rossz vakcinát, amelynek a mellékhatásait egy napon lehetne említeni a koronavírus-fertőzés veszélyeivel és lehetséges szövődményeivel – véli dr. Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem virológus-immunológus professzora.

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításával 2021. január 1-től az elsőfokú közigazgatási hatósági eljárások alapvetően illetékmentessé váltak. Ennek következtében – a törvény 1. számú mellékletében felsorolt néhány speciális esettől eltekintve – nem kell megfizetni a 3000 forintos eljárási illetéket az ügyintézés során.