hirdetés
2020. szeptember. 21., hétfő - Máté, Mirella.
hirdetés
hirdetés

PTE KK I. Sz. Belgyógyászati Klinika, Kardiológiai Tanszék, Pécs DR. KENYERES PÉTER, DR. HABON TAMÁS, PROF. DR. TÓTH KÁLMÁN cikkei

  #1
2020-07-27 05:19:00

A pitvarfibrilláció egyre nagyobb betegcsoportot érintő ritmuszavar, amely jelentősen növeli a betegek mortalitását és morbiditását, ezen belül is különösen a stroke, a szívelégtelenség és a demencia kockázatát. A kockázat csökkentésére az esetek döntő többségében élethosszig tartó antikoaguláns-terápia bevezetése szükséges. Míg a hagyományos K-vitamin-antagonista kezelés kivitelezése gyakran nehéz vagy lehetetlen, továbbá vérzéses mellékhatásokkal is jár, addig az új direkt orális antikoagulánsok (dabigatran, rivaroxaban, apixaban, edoxaban) alkalmazása áttörést hozott a terápiában: egyrészt alkalmazásuk is könnyebb, másrészt pedig ugyanolyan jó vagy még jobb eredményeket produkálnak mind a stroke prevenciója, mind a vérzéses események tekintetében.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A költségvetési törvény megjelenését követően minden évben megvizsgáljuk azokat a tételeket, melyek a gyógyszerellátás számára jelentőséggel bírnak.