hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés
hirdetés

szakgyógyszerész Dr. Budai Lívia PhD. cikkei

#1
2022-07-15 05:06:00

A napjainkban leggyakrabban alkalmazott második és harmadik generációs antihisztaminok közös vonása, hogy magas fokú szelektivitást mutatnak a hisztamin-1-receptorokkal szemben. Ennek köszönhetően a mellékhatásspektrumuk sok esetben a placebóéval megegyező. Az allergiás kórképek kezelésében első vonalbeli hatóanyagoknak számítanak az antihisztaminok. Az antihisztaminok alkalmazására azonban nemcsak az allergiaszezonban kerülhet sor; azok a felső légúti infekciók, köztük például a nátha kombinációs kezelésében is helyet kaphatnak.

#2
2022-06-17 05:05:00

A herpeszvírusról az embereknek általában az ajkakon megjelenő, fájdalmas és esztétikailag zavaró hólyagocskák jutnak eszükbe. Az ajakherpeszt a humán herpeszvírus 1. (HHV-1) okozza. A herpeszvírusok népes családja azonban a HHV-1-en kívül még több mint 200 egyéb herpeszvírust ölel fel, köztük 8 olyat is, amik képesek az embereket megbetegíteni. Bárányhimlő, övsömör, Pfeiffer-féle mirigyláz és rosszindulatú daganatok egyaránt szerepelnek a herpeszvírusok okozta kórképek között.

#3
2022-06-03 05:05:00

A magnézium és a kálium hiánya sok esetben együtt jár. Mivel mindkét ásványi anyag kulcsfontosságú a szív- és érrendszeri morbiditás és mortalitás kockázatának a csökkentésében, lényeges a táplálkozással vagy szupplementációval való bevitelükről gondoskodni. Vannak arra mutató eredmények, miszerint a pótlás kedvezőbb kardiovaszkuláris kimenettel jár, ha az kombinált formában, azaz kálium és magnézium együttes bevitelével történik, nem pedig csak az egyik ásványi anyaggal.

  #4
2021-09-08 07:59:00

Egyelőre kevés az iránymutatás abban a tekintetben, hogy krónikus vénás betegség esetén hány héten/hónapon keresztül javasolt szedni a venoaktív gyógyszereket.

hirdetés
hirdetés
hirdetés