hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés
hirdetés

egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem, I. Sz. Belgyógyászati Klinika, Endokrinológiai és Anyagcsere Tanszék Prof. Dr. Bajnok László cikkei

#1
2018-08-06 05:44:00

A gyógyszeres koleszterincsökkentés a koleszterinnel arányosan, 25−50%-kal képes mérsékelni a kardiovaszkuláris kockázatot, méghozzá a népesség legkülönbözőbb csoportjaiban, illetve kiemelkedően magas biztonságosság mellett. Ennek eredményeként valamennyi mértékadó szakmai irányelv minden olyan betegnek javasolja (legalább megfontolásra) a sztatint, akinél a koleszterin és/vagy a kardiovaszkuláris kockázat eléri a beavatkozási küszöböt.

#2
2016-08-04 05:00:00

A koleszterinszint-csökkentésre nemcsak az áll, hogy az alacsonyabb jobb, hanem az is, hogy a korábban kezdett jobb. Az 1,8 mmol/l alatti LDL-C- és/vagy 2,6 mmol/l alatti non-HDL-C-célértéket jelentő igen nagy kockázati kategória az utóbbi időben a korábbiaknál kiterjedtebb lett. Ennek során a statinok preferálandók, de ha az LDL-C-célérték statin-monoterápiával nem érhető el, kombinációs antilipidaemiás kezelés javasolt. A statinintolerancia az esetek nagyobb részében elhárítható, például alternálva alkalmazott hosszú hatású statinkészítménnyel. Hypertriglyceridaemia vagy atherogen dyslipidaemia társulása esetén a statinok kombinációja fibrát, esetleg ómega-3 zsírsav alkalmazásával megfontolható.

hirdetés
hirdetés
hirdetés