hirdetés
2022. május. 20., péntek - Bernát, Felícia.
hirdetés
hirdetés

Dr. Bokor Dóra cikkei

#1
2022-03-05 12:06:00

Több konzorciumi partnerrel, köztük a Szegedi Tudományegyetemmel, biotechnológiai céggel és akadémiai kutatóműhelyekkel együttműködésben valósított meg a Solvo Biotechnológiai Zrt. két olyan pályázatot, amely az elért eredményekkel hatékonyan támogatja a gyógyszerkutatást, segítheti a betegellátást és a partnerek közötti tudástranszfer révén minden együttműködő számára új ismereteket, új szemléletet közvetít.

#2
2018-12-13 05:35:00

Dr. Pál Csaba és kutatócsoportja, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának munkatársai egyedülálló vizsgálóeljárást dolgoztak ki, amely a baktériumok evolúciós alkalmazkodásának modellezésével alkalmas arra, hogy már a gyógyszerfejlesztési fázisban előre jelezze az új antibiotikumokkal szembeni, várható rezisztenciát. A költséghatékonyan, napok alatt kivitelezhető DIvERGE assay útmutatást ad a célzott molekulafejlesztéshez, és emellett számos egyéb területen is alkalmazást nyerhet – a biotechnológiai iparban például növelheti a biológiai gyógyszerek gyártásának hatékonyságát vagy segítheti új terápiás fehérjék előállítását. A PharmaOnline-nak adott interjúban a fiatal kutatók részletesen ismertették a módszer jelentőségét és a gyakorlati felhasználás távlati lehetőségeit.

#3
2018-02-09 05:43:00

Napjainkban egyre többet hallunk a laktózintoleranciáról, de valóban ennyire gyakori problémáról van szó vagy sokszor csak „ráfogják”? A magukat „egészségtudatosnak gondoló” laikusok köréből sokan akkor is laktózmentes termékeket fogyasztanak, ha ennek nincs orvosi indoka.

#4
2017-08-16 00:00:00

Az európai lakosság kalciumfogyasztása jelentősen elmarad a kívánatostól, ami növeli a csonttörések kockázatát. Az életkornak megfelelő napi kalciumbevitel és a rendszeres fizikai aktivitás bizonyítottan hozzájárul a csontok épségének megőrzéséhez – különösen a gerinccsigolyák töréseinek kivédéséhez.

#5
2016-08-01 05:15:00

A generikus gyógyszerek definíció szerint ekvivalensek a már engedélyezett és lejárt szabadalmi védettségű referenciakészítménnyel, amit a szervezetben mérhető maximális gyógyszer-koncentráció és a plazmaszint időbeli alakulását leíró görbe alatti terület (AUC) meghatározott tartományon belüli egyezése igazol. A tartományi határokat figyelembe véve elképzelhető ugyanakkor, hogy bár a generikum ekvivalens az originális készítménnyel, két generikus gyógyszer felcserélése a vártnál gyengébb vagy erősebb hatást vált ki.

#6
2016-07-21 05:15:00

Noha az alvászavarok kezelésére nagyszámú hatékony és biztonságos szintetikus gyógyszer áll rendelkezésre, sok beteg szívesebben választ természetes gyógymódokat a javulás reményében. Ha az alvászavar enyhe és átmeneti jellegű, bátran ajánlhatunk gyógynövénykészítményeket, amelyek hatásosságát vizsgálati bizonyítékok igazolják.

#7
2016-04-27 05:29:00

Az allergiás rhinitis idejében megkezdett kezelése nemcsak a tünetek enyhítése, hanem a súlyosbodás és a szövődmények kivédése szempontjából is fontos.

#8
2016-03-18 05:29:00

Az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMA) Humán alkalmazásra szánt orvosi termékekkel foglalkozó bizottságának (CHMP) támogató döntései nyomán számos új gyógyszerkészítmény forgalomba hozatalára adott engedélyt az Európai Bizottság, és további jelentős fejlesztések jóváhagyása várható.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az étrend-kiegészítőnek tűnő, valójában azonban illegális termékeket forgalmazó kampányweboldalak (ezek pár hétig-hónapig léteznek) jellemzőiben azonban sok hasonlóság van. Érdemes ezeket ismerni, ugyanis ennek birtokában sok pénzt és bosszúságot spórolhatunk meg.