hirdetés
hirdetés

A képernyő előtt 60 százalékkal csökkenhet a pislogás

Képernyős szembajok, szembajos képernyők

A ma már szinte minden munkahelyen jelen lévő monitorok veszélyeztetik szemünk épségét. A statisztikai adatok a számítógép előtti munkavégzés okozta szindróma szinte „járványos” terjedéséről tanúskodnak. Az ártalmak csökkentése a megfelelő készítmények alkalmazásával és a munkahelyi szabályok betartásával és betartatásával lehetséges, ily módon a visszafordíthatatlan károsodások jó eséllyel elkerülhetők.

hirdetés

Manapság szinte már nincs is olyan munkahely, ahol ne kellene a monitort nézni – akár órákon át, és ez nem csak a szövegszerkesztő használatát igénylő munkakörökre igaz. Számítógépen dolgozik az ügyfélszolgálat ügyintézője, a vonalkódok villámgyors lehúzása közben a képernyőre függeszti a tekintetét a szupermarket pénztárosa, számítógép segíti a reptéri alkalmazottakat, hogy utast és csomagját egyaránt eljuttassák a célállomásra, de még az iskolatitkár is a monitoron keresgéli ki a gyermekünk nevét, amikor befizetjük a napközi díját. De akkor sem pihenhet szemünk, ha végre becsuktuk magunk mögött az iroda ajtaját, hiszen a szabadidős tevékenységek jelentős részéhez is monitornézés kapcsolódik, legyen szó e-olvasóról, tabletről vagy mobiltelefonról.

Közismert tény, hogy a képernyős munka jelentősen igénybe veszi a szervezetet, itt említhetjük akár a migrén gyakoribb előfordulását, a képernyő nem megfelelő beállításából eredő kényszertartást és ennek folyományaként a nyak, hát és a váll fájdalmát, mégis a szem az, amit leginkább károsít a monitor órákon keresztül történő nézése. Olyannyira, hogy a monitor okozta szembántalmak külön elnevezést is kaptak: a tünetegyüttest a számítógép előtti munkavégzés okozta szindrómának nevezik, és angol elnevezése alapján CVS-ként (Computer Vision Syndrome) rövidítik.

Egy egyesült államokbeli felmérés szerint egy amerikai átlagember hét órát tölt a monitor előtt, ebbe a munkahelyi és otthoni monitornézést is beleszámítva. Ennek nyomán egyre inkább szinte „járványos” méreteket ölt a CVS előfordulása, melynek jeleként a szem fáradása, fejfájás, látászavar, szemszárazság, illetve nyaki és vállfájdalom jelentkezik. A tünetek a számítógépes munkavégzés különféle körülményeire vezethetők vissza, melyek közül kiemelendő a munkaállomás elégtelen megvilágítása, a monitor csillogása és tükröződése, a nem megfelelően megválasztott olvasási távolság, a kényelmetlen testhelyzet, a szem nem korrigált töréshibái; illetve a fenti tényezők bármilyen kombinációban együttesen is előfordulhatnak.

A felsorolt tényezők összegzett hatása akár igen jelentős egyéni változatosságot is mutathat: a CVS súlyossága többek között függ a látás korábban már fennálló állapotától, a képernyős munka időtartamától, a szem koordinációs és korrekciós képességétől, valamint az életkortól is.

Nem elég ismerni, tenni is kell

Az Amerikai Optometristák Szövetsége jelentős erőfeszítéseket tesz arra, hogy a munkáltatókat és a munkavállalókat is megfelelő tanácsokkal lássa el arra nézve, miként kerülhetik el a CVS kialakulását. Erre számos, szakmailag is megbízható forrás áll rendelkezésre nyomtatott és digitális formában egyaránt – bár az elektronikus forrásokban rendelkezésre álló információk megint csak a monitor előtt töltött órák számának növekedése árán szerezhetők meg. Legyen bár egy információs anyag bármilyen magas szakmai színvonalú, célját csak akkor éri el, ha az érintettek magukévá teszik és a mindennapokban meg is valósítják a benne foglaltakat. E téren pedig még bőven van tennivaló.

A brit Evening Standard tavaly április 14-én cikket közölt a témában. Ebben azt írják – a szigetország állami egészségügyi ellátását biztosító National Health Service (NHS) szemész szakértőinek nyilatkozataira hivatkozva −, hogy sokakat még a CVS tünetei sem bírnak rá arra, hogy felálljanak a számítógép mellől vagy legalább megfogadják az ártalmak mérséklését célzó szakmai javaslatokat. /1/ A NHS rendeléseit egyre nagyobb számban keresik fel a betegek azzal a panasszal, hogy többórás monitor előtti munkát követően szemük fájdalmassá vált, kipirosodott és kiszáradt, és a csillogó monitor nézése közben szúró érzést éreznek, illetve fejfájás és fáradtságérzés lép fel. „Nem kevesen vannak, akik még akkor is folytatják a munkát, amikor szemükben kellemetlen érzést tapasztalnak vagy szemük kipirosodik. Sok olyan betegem van, akik arra panaszkodnak, hogy nem tudják munkájukat megfelelően ellátni, mert szemük olyan mértékben kiszárad, kipirosodik és fájdalmassá válik, hogy ez már látászavarhoz is vezet. Az ilyen jellegű problémával hozzám forduló betegek nagy száma ellenére tartok attól, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, a lassan járványszerű méreteket öltő jelenség egy apró szelete” – nyilatkozta a lapnak Daniel Ezra, a Moorfields Eye Hospital szemész konzultánsa.

Pislogni muszáj

A lap egy nemrégiben nyilvánosságra hozott felmérést idéz, mely szerint a komputeres irodai munkát végzők 60−90 százalékánál jelentkezik a CVS egy vagy több tünete. Dr. Ezra becslése szerint a londoniak akár 15 százalékát is érintheti a blepharitis, melynek jellemzője a szemhéjak széleinek kipirosodása és duzzanata. A kutatások azt mutatták, hogy a monitor nézése közben ritkulnak a pislogások, noha a pislogás – a szem felszínének tisztítása és nedvesítése révén – alapvető szerepet játszik a szem strukturális és funkcionális épségének fenntartásában. Ha számszerűsíteni akarjuk a jelenséget, akkor járunk a legközelebb az igazsághoz, ha azt mondjuk, hogy a képernyő előtti munka közben akár 60 százalékkal csökkenhet a pislogások száma. A ritkább pislogás következtében elpárolog a szem felszínét borító és védő könnyfilm, ami károsítja a szaruhártyát alkotó sejteket, melynek nyomán diszkomfortérzés és gyulladás lép fel. A problémát súlyosbítja, ha a számítógépes munkahelyen klímaberendezés is működik, a száraz levegő ugyanis tovább gyorsítja a könnyfilm elpárolgását. „Ha megnézzük, hogy az emberek hogyan dolgoztak a munkahelyeken a számítógépek korszaka előtt, akkor azt látjuk, hogy az egyes munkafolyamatoknak megfelelően időnként olvastak, közben írtak, és bizonyos feladatok ellátásához időről időre felálltak íróasztalaik mellől. Manapság napról napra csak ülünk órákon át a monitor előtt, és semmi másból nem áll a munkánk” – figyelmeztet a szakember.

Egy japán keresztmetszeti vizsgálatban azt találták, hogy a monitor előtti munka a száraz szem kialakulásának kockázati tényezője, illetve csökken a könnyben a mucin 5AC-nek nevezett protein szintje; a csökkenés mértéke a monitor előtt töltött időtartammal egyenesen arányos./2/

Dr. Ezra azt is hangsúlyozza, hogy az e-olvasók kíméletesebbek a szem számára, mivel képernyőjük fényereje kisebb, mint a számítógépek monitoraié, így előbbiek nézése kapcsán a pislogások száma megközelítheti a normális szintet.

A szabályokat mindenkinek kötelező betartani

A szakemberek szerint az esetek nagy részében elegendő a pislogás ritkulása következtében kieső nedvesítő funkció pótlása, máskor azonban gyulladáscsökkentő szerek alkalmazására is szükség van a tünetek megszüntetéséhez. Megfelelő beavatkozás mellett nem alakulnak ki tartós, irreverzibilis elváltozások, ám a monitor okozta szemproblémák még így is jelentősen ronthatják az érintettek életminőségét.

Számítógépes munkahelyeken a munkáltatónak törvényben előírt kötelessége annak biztosítása, hogy a képernyő előtti munka összességében ne haladja meg a napi hat órát, és eközben is óránként legalább tízperces monitorszünetet kell tartani. /3/

Ezen túlmenően számos egyéb forrás lelhető fel a neten szakmailag megbízható tanácsokkal és tippekkel a monitor előtti munka okozta szembántalmak elkerülésére vagy legalább enyhítésére. Angol nyelven például hasznos információk olvashatók az American Optometric Association honlapján, /4/ az All About Vision weblapon /5/ vagy a Canadian Centre for Occupational Health And Safety honlapján. /6/

De örök igazság, hogy minden törvény és szabály csak akkor ér valamit, ha betartják azokat…

 

Irodalom

1. Blunden M. London office workers face eye problem ’epidemic’ over computer use. http://www.standard.co.uk/news/health/london-office-workers-face-eye-problem-epidemic-over-computer-use-a3225571.html

2. Uchino Y, et al. Alteration of tear mucin 5AC in office workers using visual display terminals: The Osaka Study. JAMA Ophthalmol. 2014;132:985−992.

3. 1993. évi XCIII. számú és 2006. évi CXXIX, számú törvény a munkavédelemről. http://www2.ommf.gov.hu/letoltes.php?d_id=511

4. Computer Vision Syndrome. http://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/protecting-your-vision/computer-vision-syndrome?sso=y

5. Computer Eye Strain: 10 Steps for Relief. http://www.allaboutvision.com/cvs/irritated.htm

6. Eye Discomfort in the Office. http://www.ccohs.ca/oshanswers/ergonomics/office/eye_discomfort.html

Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés