hirdetés
hirdetés
2021. október. 17., vasárnap - Hedvig.
hirdetés

Glaukóma és hallucináció

Vizuális hallucinációkat okozhat a glaukóma terápiájában használatos béta-blokkoló timolol szemcsepp; e mellékhatás ismerete és megfelelő kezelése szükségtelen vizsgálatok és terápiák alkalmazásától óvhatja meg a betegeket, írja a Journal of Glaucoma.

A glaukóma az iparilag fejlett országokban a vakság egyik vezető oka, csak az USA-ban 2,7 millió embert érint; különösen veszélyeztetettek a cukorbetegek, a családi kórtörténetben glaukómával rendelkezők és a 60 éves kor felettiek.

Nanda Tavish és munkatársainak esetbemutatása és áttekintő közleménye (Ophthalmic Timolol Hallucinations: A Case Series and Review of the Literature; Journal of Glaucoma) szerint a glaukómás betegek 44%-át kezelik a szisztémásan is felszívódó, és esetenként pszichiátriai mellékhatásokat okozó béta-blokkoló timolol szemcseppel. A szer alkalmazása kapcsán különösen kognitív zavarral küzdő, idősebb fehér nők esetében alakulhatnak ki vizuális hallucinációk, írja Veronica Hackethal, a tanulmányról beszámoló psychiatrictimes.com pszichiáter szakújságírója.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_sdigitall'>sdigitall / 123RF Stock fotó</a>

Egyes vizsgálatok szerint a 0,5%-os standard okuláris dózis alkalmazásakor a keringésben található timolol mennyisége a 10 mg-os orális dózis ekvivalense lehet, azonban az idősebb betegek körében fokozottabb a kockázat: 0,25%-os szemcsepp alkalmazása során az idősebbek plazma-timolol-koncentrációja akár kétszerese is lehet a 0,5%-os szemcseppet használó fiatalokénak. A timolol szemcsepp egyéb szisztémás mellékhatása is megfelel a béta-blokkolók alkalmazása kapcsán már jó ideje ismert mellékhatásoknak (bradikardia, bronchospazmus, kimerültség, konfúzió, ritkán pszichiátriai mellékhatások: pszichózis, depresszió, auditoros hallucinációk, rémálmok).

Habár a vizuális hallucinációk is az orálisan alkalmazott béta-blokkolók ismert mellékhatását jelentik, eddig mindössze két vizsgálat foglalkozott a topikális timolol esetleges vizuális hallucinációt okozó mellékhatásával, és a legutóbbit is 30 éve publikálták. Ezért akarják a University of California és a Columbia University Medical Center kutatói felhívni a figyelmet a topikális timolol vizuális hallucinációt okozó mellékhatására.

Esettanulmányaikban a timolol szemcsepp alkalmazása után a 66 és 93 éves kor közötti, kognitív zavarban (demencia, illetve szklerózis multiplex) is szenvedő nők geometrikus alakzatokból álló vizuális hallucinációkról és a színlátás változásairól számoltak be, amelyek a timolol felfüggesztése után megszűntek, újraindítása után ismételten jelentkeztek.

Mint Tavish és munkatársai kifejtik: az idősebb nőkre jellemző alacsonyabb BMI és kisebb izomtömeg növelheti érzékenységüket a béta-blokkolók mellékhatásai iránt, kognitív zavarban károsodott lehet a vér–agy-gát, továbbá a nők a férfiaknál hajlamosabbak a pszichiátriai mellékhatások jelentésére, így ők különösen veszélyeztetettek, hogy hallucinációikat tévesen értelmezik, és feleslegesen kezelik.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés