hirdetés
hirdetés
hirdetés

A sovány tej és a belőle készült tejtermékek napi három adagban való fogyasztása már szignifikánsan emeli a Parkinson-kór kockázatát. A pontos mechanizmus nem ismert, a húgysav-szint szerepe valószínűsíthető.

A nyári hőség befolyásolja többek között a pajzsmirigyfunkciókat is, így az alulműködésére használt terápia módosítására lehet szükség, máskülönben túlműködésbe csaphat át a probléma.

A vidéki kis gyógyszertárak működtetésének szempontjai és lehetőségei címmel miniszimpózumot rendezett a kamara a budapesti Benczúr Hotelban.

A jelenlegi tesztidőszakban a betegek a programban részt vevő orvosnál az e-recept mellett papíralapú felírási igazolást is kapnak, és ezt később is kérhetik majd, írja a Magyar Nemzet.

Egy kisbuszban két kilogramm marihuánát, egy teherautóban pedig 6438 levél Magyarországon nem engedélyezett gyógyszert, illetve potencianövelőt találtak a pénzügyőrök Röszkén, közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A gyógyszertárak létesítése és tulajdonjogi korlátozása miatt Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárást június 14-én lezárták, írja a kamara.

A dohányzási szokások és az idevonatkozó epidemiológiai adatok az utóbbi években változtak. Az egészségügyi dolgozók sokat tehetnek a függő dohányosok leszokásának eredményesebb támogatása érdekében.

Június 20-án kihelyezték a Richter Gedeon utca névtábláit a Debreceni Ipari Parkban, ahol a Richter Gedeon Nyrt. Biotechnológiai Üzeme is működik, közölte a Weborvos.

A Magyar Kardiológusok Társasága egészségeseket és szívbetegeket is óva int a kánikulában: a rendszeres gyógyszerszedők mindenképp konzultáljanak orvosukkal, a meleg ugyanis azok hatását is módosíthatja.

Azok a fiatalok, akik figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenvednek, ritkábban szereznek jogosítványt és gyakrabban okoznak közlekedési balesetet, mint a nem ADHD-s kortársaik.

Országszerte hiánycikk a patikákban kapható meningococcus B elleni védőoltás, értesült az InfoRádió. Az információt megerősítette Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke is.

Péntektől vasárnapig tart a tihanyi Levendulafesztivál, amelyen színházi előadások, kézműves kirakodóvásár, a levendula jegyében szervezett játszóház várja az érdeklődőket.

Nem csoda, hogy a gyógyszergyárak termékei kudarcot vallottak: a fájdalomérzést közvetítő neuronok ioncsatornáit és receptorait befolyásoló szerek azért nem csillapítják megfelelően a krónikus neuropátiás fájdalmat, mert nem a megfelelő neuront veszik célba, írja a Science tanulmánya.

Jógaprogramok, tánc, zene, filmvetítés, valamint indiai bábosok és hennaművészek is várják az érdeklődőket a 3. Nemzetközi Jóga Napon és a 2. Gangesz-Duna: Indiai Kulturális fesztiválon, amelyet június 24-én és 25-én rendeznek meg Budapesten és több vidéki városban.

Kutatók szerint a doxycyclin, amely közel fél évszázada használatos antibiotikum, alacsony dózisban jótékony hatású lehet a Parkinson-kór elleni küzdelemben, írja az almapatika.hu.

Vajon beleszólhat a beteg, hogy mivel foglalkozzanak a kutatók, a gyógyszeripari szakértők? Az EUPATI válasza egyértelműen igen.

Új miniszteri rendeletek jelentek meg a Magyar Közlönyben 2017. június 12-én az egészségügyi és a gyógyszerhulladékok kezelésével kapcsolatban, adja hírül a hgysz.hu.

Egy friss tanulmány szerint az immár több mint egymilliárd felhasználót regisztráló Facebook felületén közzétett bejegyzések, fotók és kedvelések kutatási szemléletű elemzése segítheti a mentális zavarok jobb megértését, és új terápiás platformként szolgálhat a jövőben.

A növények egy csoportja elfogyasztva, vagy a bőrrel érintkezve fokozott fényérzékenységet, valamint napsütés hatására égési tüneteket okozhatnak, figyelmeztet a Gyógynövénylap.

2017. június 9-én jelent meg a Magyar Közlönyben az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló 2017. évi LIX törvény, amelyet a hgysz.hu ismeret.

A környezet változása, a számítógép- és monitorhasználat széles körű elterjedése miatt a szemszárazság ma népbetegségnek mondható. Az időben kezdett kezeléssel a súlyosabb szövődmények is megelőzhetők.

Az elmúlt években nőtt a gyermekek tudása az egészséges életmódról, csökkent a cukros üdítőitalok és érdemben nőtt a víz fogyasztásának mértéke, mondta az Emmi parlamenti államtitkára.

Legalábbis a HIV-fertőzés megelőzésére – mondta lapunknak dr. Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa.

Növényi eredetű vegyületek már alacsony koncentrációban alkalmazva is képesek megakadályozni a spermiumok petesejt közelében tapasztalható „végső futamát”.

Amellett, hogy a Pfizer védőoltásaiból folyamatosan biztosított a hazai fogyasztók ellátása, a napokban kapta meg a vállalat az EMA forgalomba hozatali engedélyét a fertőző agyhártyagyulladás egyik leggyakoribb okozója, a meningococcus B elleni védőoltásra is.

Az e-egészségügyi szolgáltatási rendszerben nem lesz szükség arra, hogy valaki elmenjen a rendelőbe gyógyszert felíratni, mondta Ónodi-Szűcs Zoltán az M1 aktuális csatornán.

A hipofízis jóindulatú daganata sokaknál alakul ki, többnyire gyógyszeres terápiával kezelhető, de előfordulhat, hogy műtétre van szükség.

A prenatális nehézfém-expozíció szerepet játszhat az autizmus kialakulásában – derül ki a fogak dentinrétegének vizsgálatából.

Fertőző agyhártyagyulladásban már négyen vesztették életüket idén – tájékoztatta a Világgazdaságot az Emmi. Legutóbb június elején Hevesen halt meg egy féléves gyermek.

A HírTV szerint a megelőzésre is alkalmas HIV-gyógyszer támogatással csak 300 forint, ám egyetlen orvos írhatja fel az országban, ő viszont ellenzi, hogy prevencióra is használják a szert.

A legkülönbözőbb élelmiszerekben, még a darált húsban is lehet glutén, ezért az erre érzékenyeknek nagyon oda kell figyelniük a táplálkozásukra.

Bár a komfortérzet szempontjából lényeges, a kézmosás hatékonyságát és a baktériumok eltávolítását illetően nem számít a víz hőmérséklete.

Az oltóközpontok gyarapodása és a megelőzés hatékonysága miatt ritkábban jelennek meg az egzotikus betegségek Magyarországon, mondta az InfoRádiónak Szlávik János infektológus.

A Magyar Gyógyszerésztudományért Alapítvány pályázati felhívást tett közzé az MGYT Budapesti Szervezete kezdeményezésére alapított Zalai Károly Emlékérem elnyerésére.

A cirkadián ritmus megzavarása több gyakori, és egyre növekvő népegészségügyi jelentőségű betegség kialakulásának kockázatát növeli.

A Bayer Hungária is egyike annak a 23 vállalatnak, amely kiérdemelte a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által meghirdetett „Megbízható Munkaadó“ címet. Az elismeréseket a nemzetgazdasági miniszter adta át.

Elképesztő indoklás, például az általa keltett „hamis biztonságérzet” és tisztázatlan klinikai hatékonysága miatt nem teszi ingyenessé a kormány az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni védőoltást – tudta meg a Magyar Nemzet a Miniszterelnökségtől.

Hamarosan a kormány elé kerül az a javaslat, amellyel nyugdíjazzák a hagyományos papír alapú recepteket, írja a Népszava.

A Magyar Tudományos Akadémia Orvostörténeti Munkabizottsága és Gyógyszerészettörténeti Albizottsága és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógyszerésztörténeti Szakosztálya a gyógyszerészettörténet egyetemi oktatóinak szervez szakmai találkozót.

Dr. Erős István emeritus professzor, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar volt dékánja, a Gyógyszertechnológiai Intézet volt intézetvezetője életének 76. évében elhunyt, közli az MGYT honlapja.

A háromhavonta adott triamcinolon injekciók a kontroll-kezeléshez viszonyítva két év elteltével rontják a térdízület állapotát, nem csökkentik jelentősen a fájdalmat, illetve számos mellékhatással járnak.

hirdetés

A kormány 2010-ben hozott felelős döntésének eredményeként a patikák ma már az egészségügyi rendszer részeként működnek, jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár a 14. országos patikanap ünnepélyes megnyitóján.

Miért van az, hogy egyes magasvérnyomás betegek csupán egyetlen gyógyszert szednek, míg másoknál 2-3 gyógyszert is kell kombinálni? Miért kell csökkenteni vagy növelni egyes gyógyszerek dózisát és miért lehet szükség új gyógyszerre a kontrollok után?

Egy százéves módszer újraélesztésével tették átjárhatóvá infertilis nők petevezetékeit; a The New England Journal of Medicine-ben ismertetett tanulmány szerint az aktív kontrollcsoport 29%-os teherbeesési arányához képest 40%-os sikerrátát lehetett elérni.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hangsúlyozza, hogy Magyarországon biztosított a gyógyszerellátás, nincs általános gyógyszerhiány.

Hiába kommunikálja a gyógyszerhatóság, hogy biztosított a betegek hazai ellátása, valójában több, életminőséget meghatározó termékből is hiány mutatkozik, írja a Magyar Nemzet.

Világszerte hagyományosan június első hetében tartják a Szívritmus Hetét, amely a szívritmuszavarokra, azok okaira és kockázataira hívja fel a figyelmet.

Másfél évtizede június első szerdája a patikákról szól: idén a 14. Országos Patikanap középpontjában az allergia áll.

A Foeniculum vulgare a fitoösztrogén-tartalmának köszönhetően eredményes lehet a klimaxos tünetek kezelésében – derül ki egy kis létszámú, randomizált, placebo-kontrollált vizsgálatból.

Csaknem száz doboz Magyarországon nem engedélyezett potencianövelőt találtak egy szerb férfi autójában elrejtve a pénzügyőrök Röszkén.

Több mint ezerötszáz doboz potencianövelőt próbált Magyarországra csempészni egy szerb férfi a röszkei határátkelőhelyen, közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

hirdetés

blog

Az internet szemetét felszívó lájkvadász oldalak időről időre megörvendeztetik olvasóikat egy-egy egészségügyi témájú írással. Ezúttal egy olyan válogatott kamugyűjteményt találtam, mely a „régen minden jobb volt” és a „francba a tudománnyal, ösztönlényeké a világ” mottó alatt összefoglalható.

Vannak olyan rendelkezések, melyek hatályban vannak, betartásuk kötelező, de semmi hasznuk nincs a gyógyszerellátás minőségének szempontjából. Három ilyen rendelkezést mutatunk be.

A pongyola pitypang áprilistól egészen őszig színezi aranysárgára a kerteket és a réteket. A pitypang leggyakrabban előforduló magyar elnevezései onnan erednek, hogy a növény, valamit szőrbóbitás termése kedvelt gyermekjátékok.

A Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság honlapja (gyogyszeresztortenet.hu) mellett indított a facebook-on egy blogot is Képes gyógyszerészet címmel. Érdekes képek, rövid szövegek, viccek, sztorik a gyógyszerészetből, gyógyszertárakból.

Alvás
Nincs ilyen videó
hirdetés
hirdetés

Az internet szemetét felszívó lájkvadász oldalak időről időre megörvendeztetik olvasóikat egy-egy egészségügyi témájú írással. Ezúttal egy olyan válogatott kamugyűjteményt találtam, mely a „régen minden jobb volt” és a „francba a tudománnyal, ösztönlényeké a világ” mottó alatt összefoglalható.