hirdetés
hirdetés
hirdetés

A népbetegségnek – egyesek szerint a XX–XXI. század pestisének – tartott allergia öröklődő jellege régóta ismert. Egyre több bizonyíték áll rendelkezésünkre arról, hogy a környezeti hatások akár már az intrauterin életben is epigenetikai változásokat okozhatnak, és ezzel allergiás tüneteket válthatnak ki.

Veszteséges üzletágait felszámolja vagy eladja, dolgozói számát pedig radikálisan csökkenti a több magyarországi üzemmel is rendelkező Teva, írja a hvg.hu.

Testünk hormonháztartása alkalmazkodik az évszakokhoz. Télen tartalékoljuk az energiát, nyáron aktívabbak vagyunk, és a hideg sem fáraszt ki minket. Az átmenet viszont annál inkább.

A stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást Balog Zoltán miniszter és Hankó Zoltán kamarai elnök írta alá.

A hormonális fogamzásgátlók trombózis-provokáló veszélye miatt javasolt a trombofília szűrés azoknál, akiknek a családjában előfordult már trombózis.

Sokan panaszkodnak a gyógyszertárban arra, hogy nehezen ébrednek reggelente, és a nap során sem képesek a kívánt vagy korábban megszokott fordulatszámra felpörgetni az agyukat. Van megoldás?

Egy új gyógyszercsoport első képviselője meggátolhatja a melanoma rezisztensé válását úgy, hogy hatóanyagok meghatározott kombinációját nanorészecskék segítségével lejuttatja a daganathoz, írja a PharmindexOnline.

A Nice Insight – a That’s Nice New York-i tudományos ügynökség kutatási részlege – arra volt kíváncsi, hogy miként vélekedik a gyógyszeripar a legkiemelkedőbb globális logisztikai szolgáltatókról.

Az emberek 80-90 százaléka hordozza az ajakherpesz kialakulásáért felelős Herpes simplex I. vírust (HSV).

Vádat emeltek Nagykanizsán két nő ellen, akik harminc hamis receptre olyan pszichoaktív gyógyszereket vásároltak, amelyek a feketepiacon kábítószer helyettesítőjeként értékesíthetők.

A gyógyszerész az utolsó láncszem, aki megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkezik a gyógyszerekről, így elkerülhetetlen a jelenléte a készítmények átadásakor – írja a SonLine.

A cukorbetegség egyik gyakori és súlyos szövődménye a lábszárfekély, ami a végtag amputációjának egyik vezető oka.

A 2-es típusú cukorbetegek kezelésekor a betegközpontú terápián belül antidiabetikum-választásunk szempontjai a megfelelő hatékonyság, az alacsony hypoglykaemia-kockázat és a lehetőség szerint legalább testsúlysemlegesség vagy ideális esetben súlycsökkentő hatás.

A kutatók a diclofenac kerülését és az ibuprofenhasználat korlátozását ajánlják egy dán vizsgálat eredményei alapján, amelyről a MedicalOnline számol be.

Negyedik hónapja akadozik az ellátás, így hosszasan kell kutakodnia annak, aki a Meningococcus B elleni oltóanyagot akarja beszerezni, derül ki az Index összeállításából.

Az elmúlt 30 évben 100-szorosára nőtt az időskori tesztoszteron-pótlás gyakorisága. Ennek ellenére még ma sem ismert részleteiben a hormonpótlás szervezetre kifejtett hatása.

Lehetséges gyógyszercsere miatt visszahívja a lakosságtól a Scippa 15 mg filmtabletta H65102A gyártási tételét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Az Európai Bizottság röviddel ezelőtt két új biohasonló készítmény forgalomba hozatalát engedélyezte – közli a MedicalOnline.

Ha valaki amúgy is egészséges étrenden él, a plusz táplálékkiegészítők ronthatják a kognitív funkciókat, írja az MTI alapján a hvg.hu.

Megérkezett Kárpátaljára csütörtökön annak a 20 ezer adag kanyaró elleni oltóanyagnak az 5 ezer dózis vakcinát tartalmazó első szállítmánya, amelyet a magyar kormány ajánlott fel.

A koleszterincsökkentő sztatinok idősebb nők esetében megnövelik a diabétesz kialakulásának esélyét.

Vényköteles gyógyszerekre havi tízmilliárd forintot költöttek tavaly a magyarok –közli az adatokat a vg.hu.

A 2017. évi tavaszi kirándulást a Budapest Hűvösvölgy – Vadaskert – Vitorlázó repülőtér útvonalon tartják április 22-én szombaton.

A 3 évről 2 év időtartamúra redukált allergén-specifikus immunterápiás kezelés a befejezését követő egy év elteltével a nazális tünetek tekintetében nem hoz kedvezőbb eredményeket, mint a placebo-terápia.

Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából Kossuth Nagydíjat, Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint Magyar Érdemrendeket adott át a Parlamentben.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket adott át a Pesti Vigadóban.

Az egészségügyi minisztérium keddi közlése szerint 1,8 millió maláriás megbetegedést és 700 halálos áldozatot regisztráltak az év eleje óta.

Az élelmiszerhamisítás és feketegazdaság visszaszorítása érdekében kötött együttműködési megállapodást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége.

Mire való, hogyan kell használni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT)? A napi.hu összeszedte a tudnivalókat.

Várhatóan csak a jövő hét elején juthatnak hozzá az emberek a készítményhez, írta a dehir.hu.

A közelgő vándorgyűlés kapcsán a kamara honlapja Hankó Zoltánnal, a köztestület elnökével közöl beszélgetést.

Huszonkettedik alkalommal gyűltek össze a patikatulajdonosok a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének (MOSZ) tavaszi szakmai konferenciáján, amelynek ezúttal Egerszalók adott otthont. A tanácskozáson az akkreditált továbbképzés mellett szó esett a gyógyszertár-működtetésről, a többségi tulajdon és a generációváltás összefüggéseiről, és megújult a szervezet tisztviselői kara is.

Ilku Lívia gyógyszerész és jogi doktor is megkapta idén a Jedlik Ányos-díjat, amelyet hétfőn Budapesten adtak át.

A GlaxoSmithKline gyógyszeripari cég újabb jelentős, mintegy 18 milliárd forintos beruházást hajt végre Gödöllőn.

A rendezvény az étrend-kiegészítőkről, gyógyhatású termékekről, különleges táplálkozási célú élelmiszerekről biztosít fórumot.

Spanyol kutatók kiszámolták, mennyi ideig kell napon tartózkodni, hogy a szervezet hozzájusson a szükséges D-vitaminmennyiséghez.

Erős védelmet biztosított fogságban élő csimpánzoknál egy szájon át adható oltóanyag, amelyet brit és amerikai kutatók fejlesztettek ki a majmok védelmére az ebola ellen.

A jelenlegi szabályok megalkotásában csak a gyógyszerengedélyező hatóságok és az ipar képviselői vettek részt, írja a European Heart Journal.

Egy jobb és biztonságosabb rendszer kialakítása a cél az e-receptek bevezetésével – mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az M1 aktuális csatorna műsorában.

Eredetileg egy olyan eszközt akartak, mellyel meg lehet akadályozni a HIV-fertőzés továbbterjedését, de rájöttek, hogy a módszer más betegségek elleni szer beadását is segítheti – írja az Index.

A Debreceni Törvényszék 480 ezer és 400 ezer forint pénzbüntetésre enyhítette csütörtökön annak a két vádlottnak a büntetését, akit a Debreceni Járásbíróság 2016 februárjában foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondott ki bűnösnek.

hirdetés

A felnőttek közel fele legalább havonta egyszer küzd gyomorsav-túltengéssel, hazánkban a munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okaként a gyomorbántalmakat jelölik meg az influenzás megbetegedések után.

A fosszilis üzemanyag égetése révén a levegőbe kerülő szén direkt módon elősegíti a kórokozó baktériumok alsó légutakba terjedését, továbbá növekedésüket és antibiotikum-rezisztenciájuk kialakulását.

A megreformált közétkeztetés nagyban hozzájárul az egészséges életmód kialakításához, így emelve az egészségben eltöltött évek számát – mondta Rétvári Bence egy budapesti rendezvényen.

Egyes országokban drámaian megnőtt a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás előfordulása.

Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint, nem csak kellemetlen tüneteket okoz, de súlyos betegségekhez, akár meddőséghez is vezethet.

Tizenkettedik alkalommal tartják meg a Vese Világnapot 2017-ben. A hat kontinens több mint száz országában – köztük Magyarországon is – az ez évi téma a vesebetegség és az elhízás.

A JAMA Oncology metaanalízise megvizsgálta, hogy a négy leggyakrabban ajánlott kezelési mód – testedzés, pszichológiai intervenció, e kettő kombinációja, illetve farmakológiai terápia – közül melyik a leghatékonyabb a rákhoz társuló fáradtság enyhítésében.

Ezen a nőnapi rendezvényen nem a várólistákról és az egészségügy problémáiról esett szó, hanem azokról a kiváló szakemberekről, akik odaadóan végzik mindennapi munkájukat. Mindannyian nők.

Könnyen előfordulhat, hogy hónapokig ki sem derül, ha valakinek egy rendszeresen szedett orvosság okozza az egyre súlyosabb panaszait, írja a Magyar Nemzet.

Mintegy kétszázmillió gyermekbénulás, kanyaró, mumpsz, rózsa- és bárányhimlő, veszettség és hepatitis A megbetegedést akadályozott meg a tömeges oltási program az Egyesült Államokban.

hirdetés

blog

Megbízható, naprakész információk a gyógynövények felhasználhatóságáról, gyógynövény alapú termékek jellemzőiről a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karán.

Néha már úgy tűnik, nincs oly ember a bolygón, aki ne lenne érintett, és nincs olyan betegség, aminek az okai között ne tűnne fel. Aktualizálva a régi mondatot: nincs egészséges ember, csak olyan, akin még nem végeztek hárompontos glükózterheléses vizsgálatot.

A gyógyszerek kifejlesztése egy évtizedig is eltarthat, és dollármilliárdokba kerül. Ennek a gyakorlatnak meg kell változnia. Itt jön képbe a mesterséges intelligencia, amelynek gyors fejlődése segítheti a klinikai vizsgálatokat.

Egy barátnőm hívott, hogy adja-e tovább a Sinupret cseppeket a féléves babájának. Meghökkenve olvastam el a Pharmindexben az alkalmazási előiratot.

Alvás
Nincs ilyen videó
hirdetés
hirdetés

Megbízható, naprakész információk a gyógynövények felhasználhatóságáról, gyógynövény alapú termékek jellemzőiről a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karán.