hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Vészesen fogynak a gyógyszerkészletek a patikákban

A szokásos őszi roham okozta termékhiány mellett gyártási, szállítási, raktározási gondok és alapanyaghiány is nehezíti a gyógyszerellátást, derül ki a Pénzcentrum összeállításából.

hirdetés

Hivatalosan is beköszöntött a forróitalpor-szezon, vészesen fogynak a patikákban a készletek. Nemcsak az ilyen készítmények iránt ugrott meg jelentősen a kereslet október folyamán, a gyermekek felsőlégúti megbetegedéseinek kezelésére szolgáló szerek közül is több termék hiánycikk lett. A szokásos őszi roham okozta termékhiány mellett gyártási, szállítási, raktározási gondok és alapanyaghiány is nehezíti a gyógyszerellátást idén ősszel. A Pénzcentrum az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatbázisa alapján azt vizsgálta, milyen gyógyszerhiánnyal számolhatnak a betegek idén ősszel.

A gyógyszerhatóság termékhiány listáján 1510 árucikk található, ebből 353 tétel idén lett hiánycikk (23,4%). Ebből a 353 tételből 81 októbertől vagy novembertől elérhetetlen (22,9%). A hiány hátterében különböző okok állhatnak, mint az alapanyaghiány, a gyártási, szállítási és raktározási gondok, adminisztratív problémák, piaci megfontolás, illetve a megnövekedett kereslet. Gyakran az egyes hiánytermékek elérhetők más kiszerelésben, van azonos hatóanyagú helyettesítő termékük, vagy egyedi import útján lesznek beszerezhetők. Így az, hogy egy termék felkerül a termékhiány listára, nem fog feltétlenül problémát jelenteni a betegek gyógyszerellátásában.

Az OGYÉI folyamatosan frissülő termékhiány listája szerint biztosan elkezdődött az influenzaszezon, terjednek a felsőlégúti megbetegedések, mert hiánycikk lett több forróital-por egyes kiszerelésekben, melyek decemberben, illetve jövő márciusban lesznek elérhetők. Hiány van továbbá többek között a gyermekek megfázásos megbetegedése esetén alkalmazott légzéskönnyítő kenőcsből, orrsprayből, és szopogató tablettából, láz- és fájdalomcsillapító belsőleges szuszpenzióból is, ami ugyancsak azt sugallja, hogy sok lehet a beteg a gyermekek között is.

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés