hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Változásra vár a gyógyszerellátás a szociális szférában

Felülvizsgálná a jelenlegi előírásokat és erősítené a gyógyszerészi gondozást a szociális otthonokban a Magyar Gyógyszerészi Kamara, amely több pontos javaslatcsomagot juttatott el az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárságához.

hirdetés

Annak ellenére, hogy történt már kezdeményezés a jelenlegi gyakorlat egységesítésére, a logisztikai és anyagi szempontok helyett a szakmai munka előtérbe helyezésére, lényegében mindmáig előfordulhatnak anomáliák a szociális otthonok gyógyszerellátásában. A jogszabályokhoz igazodva általában vannak az intézmény által ingyen biztosított és a gondozottak költségére kapható szerek egyaránt, az azonban, hogy ezekhez mi módon, milyen rendszerességgel jutnak hozzá az érintettek, hogy van-e az otthonban felelőse a gyógyszerügyeknek, van-e gyógyszerszoba, szekrény, s hogy kitől, hogyan szerzik be az adott orvosságokat az otthonok vagy fenntartóik, jelentősen eltérhet.

Az Olajág Otthonokban az ott élők számára a szociális törvény értelmében térítésmentesen megkapható gyógyszerek, a gondozási szolgáltatási alaplista mellett további gyógyszerekhez, így az egészségügyi szolgáltatási alaplistán lévőkhöz is ingyen férhetnek hozzá. A gyógyszer felíratása és átvétele egyaránt az intézményen belül zajlik, és a lakók számára olyan gyógyászati segédeszközöket (a többi közt hallókészüléket, szemüveget, gyógycipőt, stb.) is biztosítanak az egészségügyi szolgáltatás keretein belül, melyekre koruk, állapotuk miatt szükségük van.

Van, ahol valódi gondozást végeznek

Az Olajág Otthonokat gyógyszerrel ellátó patika, a Mikszáth gyógyszertár vezetője, dr. Birinyi Péter érdeklődésünkre elmondta: patikaként és gyógyszerészként egyaránt a folyamatos gyógyszerellátás biztosítása a céljuk. Naponta gyűjtik be az intézményekből a recepteket, így lehetőségük van a lehetséges interakciók és mellékhatások szűrésére. Látják, kinek mit írtak fel, így lehetőségük van a duplikációk, például többször felírt altatószerek elkerülésére is. Ha az otthonokban egészségnap vagy más rendezvény van, a gyógyszertár részt vesz és megválaszolja az érdeklődők kérdéseit. De individuális gyógyszerkészítésre is mód nyílik: magisztrális készítményekkel is ellátják a lakókat, amelyek közül számos saját fejlesztés. Ilyen például az időseknek kifejlesztett ozmotikus hashajtó vagy a lipidpótló szemcsepp, amelyet a Pécsi Egyetemmel közösen készítettek, a Semmelweis Egyetem vizsgálta be és a hatóság is engedélyezett.

Mint Birinyi Péter elmondja, patikájuk öt idősotthont lát el gyógyszerrel; a négy budapesti mellett van egy Pest megyei is. Bár az otthonok fenntartásában az elmúlt időszakban többször volt változás – jelenleg egyházi fenntartású –, a Mikszáth Gyógyszertár ötödik éve áll beszállítói kapcsolatban az Olajág Otthonokkal. Eredetileg több patikát bevonó meghívásos pályázat alapján választották ki őket – épp kiemelkedő szakmai ajánlataik miatt –, s mivel minőséget nyújtanak, a vezetőváltásokat követően is kapcsolatban maradhattak az intézménnyel. Minden otthonban külön felelőse van a gyógyszerellátásnak. Szakasszisztensek expediálják a gyógyszereket, van gyógyszerszoba, hűvös raktár, adminisztrálják a hőmérsékletet, és a folyamatokat maga a gyógyszertár vezetője ellenőrzi rendszeresen.

Ez azonban nem mindenütt jellemző az országban.

Pontosítandó a jogszabály, megújítandó a lista

Másutt más a gyakorlat; nem is véletlen, hogy jelentős változásokat szorgalmaz a szociális otthonok gyógyszerellátásában a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK).

– A szociális intézményekben élők gyógyszerellátását részben az 1/2000 számú ESZCSM rendelet szabályozza; tételesen fölsorolva, hogy a szociális intézményeknek milyen gyógyszereket kell biztosítaniuk a gondozottaknak ingyen. Ezen felül az otthonban lakók saját költségükre is szerezhetnek be készítményeket. Az egyes otthonok ellátását hagyományosan egy-egy gyógyszertár az otthonok vezetőivel kötött egyedi szerződések alapján végezte – idézi fel a közelmúltat dr. Hankó Zoltán, az MGYK elnöke, jelezve azt is, amíg ez így volt, a szerződés tartalma és a teljesítés minősége lényegében a két szerződő félre tartozott. Néhány éve azonban átszervezés kezdődött a szociális szférában is, és az állami fenntartású szociális otthonok a megyei intézményfenntartó központokhoz kerültek. E folyamat során az otthonok összes szerződését felülvizsgálják és az adott megyében igyekeznek egyetlen szerződéssel felváltani a sok korábbit. A kamara elnöke szerint az otthonok ellátása ez után már nem csak a két szerződő fél ügye, hiszen megváltozik az ellátás szakmai, gazdasági és jogi viszonyrendszere is.

Hankó Zoltán szerint az eddigi ellátóknak ebben a folyamatban sérülhetnek az érdekeik, amennyiben nem velük kötnek újra szerződést. Miként az is nyilvánvaló: ha valami nem jól működik az új rendszerben, vagy ne adj’ Isten jogszabálysértő gyakorlat alakul ki, az már egy egész megye otthonainak életére és gyógyszertárainak működésére kihathat.

Egy megye egy szerződés?

Az MGYK az egyik problémát abban látja, hogy régi a jogszabály, amelyet aktualizálni kellene, és például felül kellene vizsgálni az intézmény költségére beszerezhető gyógyszerek körét.

Korábban döntően a helybéli patikák látták el az intézményeket, amely lehetőséget adott a szakmai munkára is. Volt lehetőség a gyógyszerek helyes tárolásának ellenőrzésére éppen úgy, mint magisztrális szerek elkészítésére, a sürgős ellátási igények kielégítésére néhány órán belül, vagy az ellátott személyes terápiájában való részvételre. Sok helyütt igazi gondozói feladatot láttak el a gyógyszerészek. Ugyanakkor azzal, hogy a szociális otthonok fenntartásában történt változás miatt a korábbi beszállítói szerződéseket több helyen megszüntették, és helyettük meghívásos, hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárásokkal alakítják ki a szociális otthonok beszállítói körét, előfordul, hogy egy megye ellátását egyetlen gyógyszertári vállalkozás nyeri el – mondja Hankó Zoltán. Ötven vagy száz kilométer távolságból azonban a statim ellátás, a szakmai kontroll és a személyre szabott gondozás is nehezen végezhető el, főleg úgy, ha ugyanaz a gyógyszertári vállalkozás a megye összes otthonára szerződést kap.

A kamara információi szerint az új pályázati feltételekben a szakmai szempontok helyett nem egyszer dominánsak az árak és a logisztikai jellegű elvárások, valamint a különféle kedvezményekre tett ajánlatok. A kamarában nem látják át a meghívás gyakorlatát; tudnak olyan esetről, hogy több száz kilométer távolságban lévő, más megyében működő patikát is meghívtak az otthonok gyógyszerellátását rendezni hivatott eljárásba.

Hankó Zoltán azt mondja, először is fel kellene frissíteni és pontosítani a jogszabályokat, majd azoknak és a kialakítandó új szakmai elvárásoknak megfelelően pályáztatni. Mint ugyanis emlékeztet: a gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátásról szóló 2006-os törvény szerint közfinanszírozott termékek esetén minden közforgalmú gyógyszertárban egységesek az árak és a térítési díjak, amelyekből engedmény nem adható. A nem közfinanszírozott gyógyszerek esetében azonban lehetséges a patikai árkedvezmény, de annak valamennyi vásárlóra egységesnek kell lennie. Azaz jogszabályt sért, ha ugyanazt a készítményt ugyanabban az időszakban más áron értékesíti a patika a betegeinek és az idősotthonnak – jelzi az elnök. Ezen felül a gyógyszerészi gondozás igénybe vételére is adható kedvezmény, de tilos a gyógyszertárat működtető részéről olyan adományt adni, amely az adott intézmény vagy az intézmény által ellátottak gyógyszerbeszerzéséhez köthető.

Nyolc pontos javaslat

 A kamara a helyzet rendezése érdekében nyolc pontos javaslatot tett a szociális államtitkárság asztalára. Megfontolásra javasolják, hogy az intézmények által ellátottaknak térítésmentesen biztosítandó gyógyszerek köre egyezzen meg a mindenkori közgyógyellátási listával. Így megoldható, hogy az intézményi gyógyszerlista folyamatosan kövesse a terápiás és a szociális változásokat. Kérik és javasolják, hogy elsődlegesen az adott település gyógyszertárának legyen lehetősége az állami fenntartású szociális otthonok gyógyszerellátására. Az intézmények ellátásának más területén van ezzel analóg gyakorlat. Ehhez viszont ki kell alakítani azt a feltételrendszert is, amelynek a patikáknak meg kell felelniük. Ha ezt a helybéli gyógyszertár nem tudja vállalni, akkor bővülő sugarú körben legyen lehetőségük másoknak is pályázni erre a lehetőségre – mondja az elnök. A feltételek között – a logisztikai követelményeken túl – szerepelni kellene az ellátás-biztonsági és a gyógyszerész-szakmai elvárásoknak is. Ezekre az MGYK már jó egy éve javaslatot tett, s ezek figyelembe vételére elvben az egészségügyért és a szociális ellátásért felelős államtitkár egyetértését is bírják.

Ha egy településen több olyan patika is működik, amelyik részt kíván venni a szociális intézmény ellátásában, a kamara szerint a felajánlott többletszolgáltatások, például a prevencióban vagy az intézmény gyógyszerhasználattal kapcsolatos tárgyi feltételeinek biztosításában való részvétel döntse el a verseny kimenetelét. Indokoltnak tartaná a kamara annak tisztázását is, hogy milyen esetekben kötelesek az otthonok önálló gyógyszerszoba vagy gyógyszer-szekrény fenntartására, hogy ki felel értük, kik és milyen módon vételezhetnek onnan gyógyszert. Annak érdekében pedig, hogy elkerülhetők legyenek az esetleges anomáliák, amíg az új szabályozás nem lép életbe, azt kérik, hogy ne írjanak ki új, meghívásos, hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárást.  

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés