hirdetés
hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Újabb patikát záratott be az OGYÉI

Vényköteles orvosságok tiltott exportja miatt bezáratta a budapesti Lánchíd gyógyszertárat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A patikát ezzel egyidejűleg 45 millió forint óriásbírsággal sújtotta a hatóság – tudta meg a Magyar Idők.

hirdetés

A hatóság szakértői a Lánchíd gyógyszertár tevékenységét 2014. január 1-jéig visszamenőleg vizsgálva fedezték fel, hogy többféle gyógyszert is kiadtak, mégpedig nagy mennyiségben, külföldi megrendelőlapra. Összességében 150 millió forint értékben több ezer doboz pszichotróp hatóanyagú, illetve heparinkészítmény, valamint egyéb drága gyógyszer szerepelt a megrendelőlapokon, majd került nagy valószínűséggel Nyugat-Európába, vélhetően jelentős haszonnal.

Ez utóbbi mértékét a hatóság ugyan nem vizsgálta, ám mivel a gyógyszer-kiskereskedelemben külföldi megrendelőlap nem létezik, jelenléte annál inkább gyanús lett a vizsgálatot végzőknek. Fel is szólították már idén januárban a patika tulajdonosát a jogsértő gyakorlat megszüntetésére, az utóellenőrzések során azonban kiderült, hasztalan. Mivel ezzel a magatartásával a patika tudatosan, ismételten, tartósan és súlyosan megsértette a gyógyszerek forgalmazására vonatkozó jogszabályokat és szakmai szabályokat, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a működési engedély visszavonása mellett döntött, írja a lap.

Az OGYÉI főigazgatója, Pozsgay Csilla néhány hónapja azt mondta: az illegális kereskedelemben összesen négy-öt patika érintett, ezekből több száz millió forintnyi orvosságot értékesítettek külföldön, akár ötven százalékkal drágábban. A hatóság – a Lánchíd gyógyszertáron kívül – eddig még csak a vizsolyi Attila patikát nevezte meg, mint amelyikről bebizonyosodhat, hogy közreműködött támogatott, ezért itthon olcsón beszerezhető, vényköteles orvosságok külföldre juttatásában, de a közeljövőben további patikabezárások várhatók.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés