hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 28., hétfő - Vencel.
hirdetés

Új nevet kap a bécsi Szerecsen Gyógyszertár

Új nevet és logót kap a szerecsenről elnevezett bécsi belvárosi gyógyszertár, a Mohren-Apotheke azt követően, hogy az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő amerikai radikális jogvédő civil mozgalom, a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) aláírásgyűjtéssel tiltakozott a patika szerinte rasszista elnevezése ellen.

hirdetés

Az intézményt 1350-ben alapították, és a tulajdonos birtokában lévő dokumentumok szerint ez az osztrák főváros harmadik legrégebbi gyógyszertára. Korábban egy ideig A fekete etiópiaihoz nevet is viselte, több évszázada azonban Szerecsen Gyógyszertárnak (Mohren-Apotheke) hívják.

A Black Lives Matter aláírásokat gyűjtött annak érdekében, hogy "kereszteljék át" a patikát. Teresa Marosi, az intézmény vezetője szerint azonban az elnevezés nem diszkriminatív, sőt, sokkal inkább elismerésnek számított, hogy a szerecsenről nevezték el a gyógyszertárat. Európában ugyanis a középkorban még fejletlen volt az orvostudomány, a hatékony gyógyszerek többnyire Afrikából és a Keletről származtak. Éppen ezért ebben az időszakban több patika kapta a "szerecsen" nevet.

A tulajdonos végül úgy döntött: tekintettel a tiltakozók érzékenységére, megváltoztatja a gyógyszertár nevét. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a névváltoztatás hivatali ügyintézéssel jár, ezért időt vesz igénybe.

A szociáldemokrata párthoz (SPÖ) tartozó Mireille Ngosso kongói születésű osztrák orvos és politikus, aki egyben Bécs I. kerületének helyettes elöljárója is, a Twitteren azt írta: "lenyűgöző érzés", hogy a gyógyszertár tulajdonosa hajlandó a névváltoztatásra.

mohrenapo.at
mohrenapo.at

Dr. Dobson Szabolcs gyógyszerésztörténész a témával kapcsolatos Facebook-bejegyzésében a többi közt azt írja: ... "A patika honlapján (www.mohrenapo.at) egy történelmileg abszolút hibás névmagyarázat szerepel, amely szerint régen a mór/szerecsen név a magasabb gyógyszerészi kultúrájú Afrikára és a Keletre utal, mintegy elismerésképpen, de hát, sajnos a jelentés már elavult és pejoratívvá vált.

Élt az i.u. 3. században egy Mauritius nevű, fekete bőrű, keresztény katona, a római Thebai légió parancsnoka Egyiptomból, aki a legenda szerint keresztény katonáival együtt megtagadta azt, hogy keresztényeket gyilkoljon le és római isteneknek hódoljon, ezért mártírhalált halt. Minden esetre Mauritius avagy Móric nemcsak, hogy a kopt és a keleti ortodox egyház kiemelkedő szentje lett, hanem a Német-római Birodalom védőszentjévé is vált. Erről magyar nyelven is kiváló tanulmányok érhetők el. (...) a német gyógyszertárak esetében is innen terjedt el a név használata, más keresztény vallási elnevezésekkel együtt. Azaz, semmi köze a bevezetőben említett primitív „magyarázathoz”. Ma is van Németországban kb. 100 patika, amit így hívnak, és amik már az 1960-as évek óta időről időre verbális, sőt, fizikai attrocitásoknak vannak kitéve. (...)

(forrás: MTI, Facebook)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés