hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 07., péntek - Ibolya.
hirdetés

Továbbra sem népszerű az influenza elleni térítésmentes védőoltás

1,3 millió ember térítésmentesen kaphatná meg az influenza elleni védőoltást, mégsem jelentkeznek a háziorvosoknál a vakcináért. Pedig a jelzések szerint hétről hétre nő a betegek száma, írja a VG.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

„Az idei szezonban az 1,3 millió rendelkezésre álló influenza elleni ingyenes vakcinának az 53,3 százalékát, vagyis csaknem 640 ezer adag oltóanyagot használtak fel január elejéig a háziorvosok” – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Pedig a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint január vége és február eleje között 30 ezer beteg (az előző héthez képest 72 százalékkal több) panaszkodott influenzaszerű tünetekre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy százezer lakosból 307 kereste fel a háziorvosát a panaszaival.

Az alacsony arány nem meglepő, hiszen egy évvel korábban ennél is kevesebben, mindössze 628 ezren kérték a védőoltást. Az NNK közlése szerint az influenza elleni ingyenes vakcina csupán 60 százaléka fogyott el tavaly. A 2020-as oltóanyag-felhasználásról a végleges részletes adatok április végén jelennek meg.
 
A praxisokban a térítésmentes védőoltást elsősorban a rizikócsoportba tartozók, például a hatvan év felettiek, a várandós kismamák, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben, valamint az immunhiányban szenvedők kaphatják meg ingyenesen. Rajtuk kívül ajánlott még az ellenanyag beadatása az egészségügyi intézményekben és az állattartás területén dolgozóknak is.
 
A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában
(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés