hirdetés
hirdetés
2022. október. 01., szombat - Malvin.
hirdetés

Tehermentesítené az egészségügyet a gyógyszertári oltás

Az oltások gyógyszertári beadása részben tehermentesíthetné az egészségügyi ellátórendszert – mondta a VG-nek Zlinszky János, a BENU Magyarország Zrt. vezérigazgatója.

hirdetés

Hogyan alakul a patikákban az OTC- és a vényköteles termékek forgalma?

Az országos gyógyszertári forgalom 62-63 százaléka vényköteles termék, 20-22 százaléka OTC-gyógyszer, a fennmaradó rész pedig egyéb termékekből áll. Az OTC-gyógyszerek száma körülbelül ezerre tehető, miközben az egyéb, gyógyszertárban forgalmazható termékek mennyisége – aminek értelmezhető forgalma van – legalább öt-hatezerféle. A koronavírus-járványnak nagyon nagy hatása volt a forgalom összetételére. A vényköteles termékek közül több mint hétmillió dobozzal kevesebbet váltottak ki a betegek, ez 3,8 százalékos csökkenés. 

A patikai árrés stagnálása hogyan befolyásolja a gyógyszertárak gazdaságosságát?

A hatósági áras, támogatott gyógyszerek esetében a jelenleg használt degresszív árrésmodellt közel húsz évvel ezelőtt alakították ki, azóta csak minimális változások történtek. A modell lényege, hogy minél drágább egy gyógyszer, annál alacsonyabb a százalékos árrése, a legfelső sávban fixen 990 forint dobozonként. Mindegy, hogy 10 ezer forint vagy 50 ezer a gyógyszer ára, a gyógyszertár fix 990 forintos árréssel dolgozik. Az elmúlt években a modernebb gyógyszerek és terápiák megjelenésével a támogatott forgalom egyre nagyobb része került ebbe az árréssávba, 2021-ben ez az arány majd 60 százalékos volt. Sok esetben a gyógyszertárak úgy értékesítik ezeket a drága gyógyszereket, hogy az említett 990 forint még a járulékos költségeket sem fedezi.  Azt látjuk, hogy 2012 óta a támogatott gyógyszerek árrése folyamatosan csökken. Ez a tendencia az elmúlt időszakban jelentősen felgyorsult: a 2019. januári 10,5 százalékról tavaly decemberre 9,5 százalékra csökkent. Mivel országosan a gyógyszertárak forgalmának több mint 60 százalékét adják a támogatott termékek, az árréscsökkenés negatív hatással van a gazdaságos működtetésre, így a hosszú távú fenntarthatóságot sem biztosítja. Mindemellett a forgalmazható termékkör még nem tartalmaz minden olyan terméket, amelynek a gyógyszertárban is helye lenne. Sajnos emiatt nincs lehetőségük a gyógyszerészeknek saját erőből a forgalom bővítésére.

(...)

Egy egészségipari rendezvényen szóba került az oltások patikai beadásának lehetősége. Mit gondol erről?

Más európai országokból sok jó példát lehetne hozni, hogy a gyógyszertárak milyen pluszszolgáltatásokkal tudják hatékonyabban támogatni az egészségügyi alapellátást. Fontos lenne megteremteni a megfelelő jogi szabályozást ezen a területen. Ha egy gyógyszertár megfelel a jogszabályi feltételeknek, akkor legyen lehetősége pluszszolgáltatást nyújtani a vakcinák beadásával. Évente 1,5 millió oltást adnak be az orvosok, gondolok itt a HPV elleniekre, az influenza ellenire és a gyerekkorban kötelező védőoltásokra. A Covid–19 elleni oltások esetében pedig már jócskán 12 millió felett járunk. A gyógyszertári vakcináció ennek a tehernek egy részét át tudná venni az egészségügyi ellátórendszertől.

A teljes interjút a VG közli.

(forrás: vg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés