hirdetés
hirdetés
2017. február. 21., kedd - Eleonóra.
hirdetés

Tájékoztatók az officinában

A hgysz.hu legújabb blogbejegyzéséből kiderül, hogyan legyenek naprakészek az officinai tájékoztatások.

hirdetés

A közforgalmú, fiók- és kézigyógyszertárak, továbbá intézeti gyógyszertárak működési, szolgálati és nyilvántartási rendjéről szóló rendelet alapján az officinában jól látható helyen ki kell függeszteni a felügyeleti szervek, valamint a betegjogok képviseletét ellátó személyek elérhetőségeitírja a hgysz.hu.

Tavaly év végéig a betegjogi képviseletet az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) látta el. Január elsejétől a szervezet az Emberi Erőforrások Minisztériumába (EMMI) történő beolvadással megszűnt. A minisztérium keretei kötött jelenleg önálló szervezeti egységként, Integrált Jogvédelmi Szolgálat néven működik tovább.

A gyógyszertárak officinájában a betegjogok képviseletét ellátó személyek nevét, telefonszámát és elektronikus levelezési címét kell tájékoztatásként jól látható helyre kitenni.

Sokkal jelentősebb mértékben módosult a fogyasztóvédelem működése. 2016 végéig a megyei kormányhivatalok voltak felelősek az elsőfokú fogyasztóvédelmi hatósági feladatok ellátásáért. Felettük a szakmai irányító és a másodfokú hatóság szerepét a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) látta el. Idén januártól a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság teljesen megszűnt, és beolvadt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba (NFM). Az átalakítás után minisztériumon belül a fogyasztóvédelemért és infokommunikációsért felelős államtitkárság lesz a felelős a stratégiai feladatok ellátásáért. Ilyen feladat például az ellenőrzések szakmai felügyelete, a két fogyasztóvédelmi laboratórium felügyelete, továbbá a magyarországi Európai Fogyasztói Központot működtetése. A fogyasztók 2017-től a panaszaikkal elsőfokon a megyei kormányhivatalok helyett a területileg illetékes járási hivatalokhoz fordulhatnak. A járási kormányhivatalok felügyeleti szerve országos illetékességgel a Pest Megyei Kormányhivatal lett.

A gyógyszertárak gyógyszerellátással kapcsolatos szakmai felügyeletétváltozatlanul a tisztifőgyógyszerészek látják el.

(forrás: Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége)
hirdetés
Share on Tumblr
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Ajánlott

Miért vágyik a gyógyszerész szakma valós adatokra?

A modern gyógyszereknek a piacvezető státusz eléréséhez képesnek kell lenniük arra, hogy nagyrészt helyettesítsék a rendelkezésre álló kezeléseket a jobb hatékonyságuk, biztonságosságuk vagy kényelmük miatt. (x)

 

A tanulmány által felsorolt hiányosságok évek óta ismertek a gyógyszerellátásban dolgozó szakemberek előtt, írja blogján a HGYSZ az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index gyógyszerellátást érintő megállapításairól.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök a gyermekkori oltások biztonságosságának vizsgálatára hozott létre bizottságot.

hirdetés