hirdetés
hirdetés
2022. december. 08., csütörtök - Mária.
hirdetés

Színes patikákról álmodnak

Egyértelműen az ügyeletek szabályozását ítélték meg a patikus legnagyobb problémájának a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége kérdéseire válaszoló gyógyszerészek és asszisztensek.

hirdetés

Az interneten folyó lekérdezésben résztvevők néhány a szövetség által fontosnak tartott aktuális kérdésben mondtak véleményt. Így közel kétharmaduk azt, hogy pontosabb szabályozás és megfelelő finanszírozás mellett kevesebb gyógyszertárnak kellene ügyelnie. A jelenlegi rendszert csak a válaszolók hatoda tartotta megfelelőnek.

A többségi véleményekből egyébként egy színesebb, versengőbb, a kereskedésre több lehetőséget nyújtó patikavilág képe bontakozik ki. Jut azért szigor is: az étrend-kiegészítőknek. A válaszadók közel fele ért egyet azzal, hogy az étrend-kiegészítők ellenőrzését szigorítani kellene annak érdekében, hogy a veszélyes termékek minél előbb kikerüljenek a forgalomból. A válaszadók 28%-a szerint a gyógyszerészképzésben is több figyelmet kellene fordítani az étrend-kiegészítőkre.

A gyógyszertári marketing szabályozással kapcsolatban a nagy többség a jelenlegi szabályozást szigorúnak tartja és enyhítene rajta. Vannak, akik csak az egyéb termékek marketingjét engedélyeznék (16%), de a többségük (59%) nem korlátozná sem az OTC, sem pedig az egyéb termékek marketingjét, és a válaszadóknak csak kevesebb mint negyede szigorítaná a jelenlegi szabályozást.

A gyógyszerészek és szakasszisztensek 61%-a szerint az alternatív terápiáknak (pl. homeopátia, Schüssler-só terápia, Bach-féle virágterápia) helyük van a gyógyszertárakban. Kevesen vannak azok (14%), akik szerint az alternatív terápiáknak nem kellene teret adni a patikákban.

Ami a forgalmazható termékek palettáját illeti, a  válaszadók nagy többsége (több mint 80%) változtatna a hatályos szabályokon: míg 42%-uk további egészségmegőrző termékeket is beengedne a patikákba, 44%-uk csupán azt szabályozná, hogy mit lehessen kizárólag gyógyszertárban árusítani.

(A felmérés részletes adatait itt találja.)

(forrás: Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés