hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 16., kedd - Ábrahám.
hirdetés

Szakmapolitikáról Hankó Zoltánnal a Patikanap előtt

Hankó Zoltánnal, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökével a közelgő Patikanappal kapcsolatban elsősorban szakmapolitikai kérdésekről közöl beszélgetést az mgyk.hu.

hirdetés

– A pandémia miatt kétéves kihagyás után kerül sor ismét az Országos Patikanapra, azonban ebben az időszakban is próbálták felhívni a figyelmet e nap fontosságára. Hogyan történt ez?

– A legutóbbi teljes értékű patikanapot a pandémia előtti utolsó „békeévben”, 2019 júniusában rendeztük. A központi programra az ideihez hasonlóan Kecskeméten került sor, de országszerte voltak patikanapi rendezvények a területi szervezetek koordinálásával és az egyes gyógyszertárakban is. Erről a rendezvénysorozatról szép emlékeim vannak és a Gyógyszerészi Hírlapban is részletes beszámolók jelentek meg. 2020-ban a járvány elsöpört minden patikanapi kezdeményezést. Tavaly ugyan a rendezvények még elmaradtak, de dr. Orbán Viktor miniszterelnök úr patikanapi köszöntője indította el a stratégiai együttműködés folytatásával kapcsolatos munkát és számomra emlékezetes, hogy kisfilmekkel köszöntötte a gyógyszerészeket dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos asszony, prof. dr. Merkely Béla rektor úr és Bogsch Erik a Richter vezérigazgatója is. Mindannyian kiemelték a gyógyszerészek kivételes helytállását a járványhelyzetben. Ezzel párhuzamosan egy személyes egyeztetésen dr. Pintér Sándor belügyminiszter úr úgy fogalmazott, hogy a gyógyszerészek példás helytállását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mindig elérhetőek voltak, jól gondoskodtak munkatársaik és a betegeik járványügyi védelméről, és egyetlen gyógyszertár sem vált járványgóccá. Emlékszem, a patikanapi köszöntések sorát Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott úrral közös tv-interjú zárta, ahol hivatalosan is átvehettem miniszterelnök úr gyógyszerészeknek és gyógyszertári asszisztenseknek írt köszöntőjét.

– Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága ülésén elmondta, hogy az egészségüggyel kapcsolatban azt a szemlélet tekinti alapnak, hogy „mi jó a betegnek?”  Az idei Patikanapnak is gyakorlatilag ugyanez a mottója. Ez az egyezés talán előre vetíti az új Kormány és a Kamara közti szorosabb együttműködés lehetőségét?

Forrás: mgyk.hu– Lehetne véletlen egybeesésnek is tekinteni, hogy a patikanap már korábban meghirdetett mottója (Mit kíván a magyar beteg a gyógyszertárban?) és miniszter úr egészségügyért felelős politikai vezetőként megfogalmazott elvárása harmóniában van egymással, de ezen a szinten már nem a véletlenek irányítják a cselekvést. Talán vannak, akik emlékeznek rá, hogy a patikanapok indításakor – komoly liberalizációs nyomás közepette – a Kamara és a szervező Galenus Kft. fő célkitűzése az volt, hogy be tudjuk mutatni a magyar társadalomnak, hogy milyen sokrétű és felelősségteljes munka folyik a gyógyszertárakban és milyen eszközökkel tudjuk garantálni a betegeknek a gyógyszerellátást és a gyógyszerbiztonságot. Amikor kikerültünk a liberalizációs időszakból, az elsődleges cél az volt, hogy mutassuk meg a magyar társadalomnak: milyen kognitív szolgáltatásokat tudunk biztosítani. Ebben a folyamatban a gondozástól eljutottunk az adherencia-fejlesztésig. Logikus döntésünk tehát, hogy a következő célkitűzés már nem rólunk és a szolgáltatásainkról, hanem a betegek igényeinek a felméréséről szólnak. Örülök, ha a gyógyszerellátással kapcsolatos politikai és szakmapolitikai célok harmóniába hozhatók. Ez mindenkinek jó lehet.

– A megnyitót szakmai program követi. Milyen szempontok alapján állították össze az előadásokat?

– Ha arra a kérdésre akarunk válaszolni, hogy mit kíván tőlünk a magyar beteg, először is őt kell megkérdezni. Kamarai felkérésre és finanszírozással az elmúlt hónapokban készült egy ezer fős közvéleménykutatás, amelyikben arra voltunk kíváncsiak, hogy milyennek látják betegeink a gyógyszertárakat és a gyógyszertári szakembereket, továbbá milyen szolgáltatásokat igényelnek. Ennek a felmérésnek az első hivatalos ismertetésére itt kerül sor. Egy gyógyszerészek által a konzultatív expediálással kapcsolatos tapasztalatok felmérésére irányuló kutatás is készült, amit szintén be fogunk mutatni. Régi együttműködő partnerünk a Nemzeti betegfórum, és kiépítés alatt áll a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségével is egy olyan együttműködés, amely a települések szintjén intézményesítheti a gyógyszertárak és a cukorbetegek helyi szerveződéseivel a kapcsolatépítést. Mindkét szervezet elnöki szinten számol be az elvárásokról. A konferencia záró előadásaiban pedig arra próbálunk választ adni, hogy a betegigények kielégítésére mennyire állnak készen a gyógyszerészek és miként segítheti ezt a tevékenységet a gyógyszerellátás struktúrája. Őszinte leszek: én is kíváncsian várom, hogy mire jutunk a hogyan továbbot illetően.

A teljes interjút az MGYK honlapján közlik.

MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA XVII. ORSZÁGOS PATIKANAP (június 10-e, Kecskemét) tervezett programja.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés