hirdetés
hirdetés

Súlyos fertőzésveszélyre figyelmeztetnek a patikák

Dr. Marjai Tamást, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai elnökét a gyógyszerhulladékok gyűjtéséről kérdezte a Pénzcentrum.

hirdetés

Évről évre nő a patikákban és más gyűjtőpontokon leadott gyógyszerhulladék mennyisége. Miért lehet ez? Egyre több gyógyszert használnak a háztartások, vagy egyre tudatosabbak a betegek, és nem dobják a szemétbe a hulladékot?

A gyógyszertári tapasztalatok alapján inkább az utóbbi állítást tartjuk valószínűbbnek. Egyre több ember figyel oda a környezetére, és egyre többen értesülnek a gyógyszerhulladék gyűjtő rendszer működéséről, ezért nő évről-évre a gyógyszertári szelektív hulladékgyűjtő dobozokban visszagyűjtött készítmények mennyisége.

Milyen gyógyszerek számítanak veszélyes hulladéknak?

A jogszabályi rendelkezések értelmében az összes lejárt, nem szükséges vagy már nem felhasználható készítmény gyógyszerhulladéknak számít, amit szelektíven kell gyűjteni. Ez alól nincsen kivétel. Természetesen a környezetünk szempontjából vannak jobban és kevésbé szennyező gyógyszerkészítmények, azonban ez alapján nem érdemes és nem is szabad válogatni a különböző termékek között. A megsemmisítés szempontjából szintén lényegtelen, hogy mennyire veszélyes anyagról van szó, mert minden gyógyszerhulladékot válogatás nélkül égetéssel semmisítenek meg. Ezek alapján minden fel nem használt gyógyszerkészítményt nyugodtan vigyenek vissza a gyógyszertárba.

Vannak olyan készítmények, amelyeket érdemes inkább a kommunális hulladékba, esetleg a komposztba dobni?

Gyógyszerhulladékot minden esetben a gyógyszerhulladék gyűjtőbe kell dobni. A gyógyszerkészítmények csomagolása jellemzően papírból, műanyagból, fém fóliából, ritkábban üvegből áll. Ezek nem komposztálható anyagok. Magukat a gyógyszereket pedig azért nem szabad komposztálni, mert a szelektív gyűjtésnek pont az a célja, hogy megakadályozzuk ezeknek az anyagoknak a környezetbe kerülését.

Milyen olyan hulladék keletkezhet a háztartásban, amelyet nem lehet a patikában vagy más gyűjtőpontokon leadni? 

A jogszabály kétféle gyógyszerhulladékot különböztet meg. Az egyik típusba az egyszerűbb készítmények tartoznak, mint például a tabletták, kapszulák, szirupok, kenőcsök és hasonló készítmények. A másik típusba azok a készítmények tartoznak, melyek használata során fennáll a sérülés veszélye, mint például az injekciós tűk és fecskendők, valamint az infúziós szerelékek esetében. Ezeket a veszélyes hulladékokat szintén szelektíven kell gyűjteni, és az erre szolgáló gyűjtőhelyen kell őket leadni. Az eddigiekhez képest a különbség csak annyi, hogy ezeket nem a gyógyszertárakba, hanem a járó-, illetve a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatóhoz kell visszavinni. Tehát, ha valaki ilyen típusú hulladéktól szeretne megfelelő módon megszabadulni, akkor a legközelebbi kórháznál vagy szakrendelőnél kell érdeklődnie, hogy hol tudja elérni a lakossági gyűjtőhelyet.

Mire érdemes figyelnie annak, aki a patikába viszi a gyógyszerhulladékot? 

A legfontosabb kérésünk a betegek felé, hogy soha ne tegyenek törött üveget, illetve injekciós tűt, valamint infúziós szereléket a kidobandó gyógyszerek közé, mert ezek könnyen sérüléseket okozhatnak. A gyógyszerhulladék kezelésénél, illetve a gyűjtődobozok mozgatásánál a leadott gyógyszerek közt lévő hegyes, szúrós tárgyak átszakíthatják a csomagolást vagy akár a gyűjtődoboz oldalát is. Ennek következtében ezek az eszközök sérülést okozhatnak a gyógyszertári dolgozóknak és a dobozok begyűjtését végző szállítóknak is. 

A szennyezett tűk szúrása miatt fennáll a fertőzés kockázata, ezért mindig nagyon komolyan kell venni ezeket az eseteket. A hatályos előírások alapján, amíg van gyógyszer a csomagolásban, addig az is része a gyógyszerhulladéknak, ami azt jelenti, hogy azt ugyanúgy a gyógyszerhulladék gyűjtő dobozba kell tenni. Éppen ezért nem érdemes fáradni azzal, hogy megpróbáljuk kiszedni a készítményeket a csomagolásból, azokat nyugodtan egy az egyben bedobhatjuk az erre a célra szolgáló gyűjtőedénybe. Ha az adott készítményt teljes egészében felhasználtuk, akkor az üres csomagolóanyagokat a szelektív vagy a kommunális hulladékgyűjtőkbe kell kidobni.
 
(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés