hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Súlyos érvágás a patikáknak

Lassan két hónapja, hogy a webáruházat működtető patikák számára ellehetetlenült a gyógyszerek kiszállítása. A Pénzcentrum kíváncsi volt, hogy mi a gyógyszertárak tapasztalata.

hirdetés

Habár az új szabályozás közel ötszáz webáruház, valamit kiszállító partnercég működésére van hatással, kevesen nyilatkoztak a Pénzcentrum megkeresésére a kialakult helyzetről. A kapott válaszokból így is kitűnik, hogy súlyos helyzetet teremtett mind a patikák, mind a vásárlók számára a váratlan törvénymódosítás. A Medexpressz.hu webpatika szakgyógyszerésze, dr. Poór Gyula elmondta, hogy amióta megjelent Magyarországon is a koronavírus, tapasztalták az online rendelések élénkülését, és a járvány időszakában történt fejlesztés is az online rendszerükben. A törvénymódosítás hatására a Medexpressznél a csomagküldések száma csökkent, személyes átvételek száma nőtt.

A Pingvin Patika forgalmára is határozottan hatással volt a koronavírus magyarországi megjelenése. "2020-ban, a koronavírus megjelenésének első évében, közel duplájára nőtt a vásárlás értéke az online felületünkön. 2021-ben mérséklődött, de nem állt meg ez a növekedés, így is több mint 30%-al nőt a kosárérték". Arról is beszámoltak, hogy történtek az online rendszer érintő fejlesztések. Ezen túlmenően a foglalkoztatottak létszámát is növelték, illetve jelentős összeget költöttek egyéb (informatikai, logisztikai, stb.) beruházásokra.

A Kígyó Patika gyógyszertárvezetője, Gyurisné dr. Török Éva elmondta, hogy tapasztalataik szerint a koronavírus magyarországi megjelenése egyértelműen kihatással volt az online rendelések élénkülésére. A lakosság természetes reakcióját észlelték akkor, amikor a járványügyi intézkedések betartása okán igyekeztek elkerülni a közösségi tereket. "Így érthető hogy a patikai online vásárlás is az érdeklődés középpontjába került".

Egy fővárosi online patika tulajdonosa elmondta: egyértelműen érezhető volt a növekvő igény a vásárlók részéről, de azt is látni kell, hogy az online patikai piac még nagyon gyerekcipőben jár Magyarországon. "2020-ban a teljes patikai kiskereskedelmi forgalomnak még mindig csak az 1,6%-a volt az IQVIA mérése alapján, igaz ez majdnem kétszeres növekedés a 2019-es évhez képest, de a bázis nagyon alacsony volt (0,9%)", magyarázta.

Dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HYGSZ) szakmai igazgatója a piaci tapasztalatok alapján elmondta, hogy a gyógyszertárak gyorsan reagáltak a január elsejétől életbe lépő változásra, és azonnal megszüntették az online forgalmazott gyógyszerek csomagküldésének lehetőségét.

A teljes információ

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés