hirdetés
hirdetés

Receptek és jogcímek

A közgyógyellátást igénybe vevőknek lehetőség van kombinált jogcímen gyógyszert rendelni, vagyis a kiemelt és emelt támogatás közgyógyellátás mellett is igénybe vehetőek, írja a Webbeteg.

hirdetés

A vényen található jogcímek közül leggyakrabban a normatív támogatást találjuk beikszelve, az így rendelt készítményekre 80, 55, 25 vagy 0%-os támogatás járhat, derül ki a Webbeteg összefoglalójából. Egyedi támogatással olyan gyógyszerek/tápszerek/gyógyászati segédeszközök rendelhetőek, amelyekre egyébként nem járna támogatás, vagy Magyarországon nincsen forgalomba hozatali engedélyük, de a beteg eredményes kezeléséhez feltétlenül szükségesek. Az egyedi támogatást minden esetben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) kell igényelni a megfelelő dokumentáció benyújtásával. A meghatározott támogatás összegét a NEAK minden esetben a gyógyszertár számára számolja el, így a betegeknek a NEAK határozatában meghatározott, csökkentett összeget kell a patikában kifizetniük a gyógyszerért.

A „Közgyógy” elnevezésű jogcím szociális alapú támogatás, melynek keretei között a beteg egy előzetesen meghatározott keretösszeg erejéig térítésmentesen válthatja ki gyógyszereit.

Az Üzemi baleset 100%-os ártámogatást jelent, vagyis a gyógyszer térítésmentesen váltható ki, az Eü kiemelt kategória ugyancsak 100%-os ártámogatást jelent, a betegeknek azonban kiváltáskor egységesen dobozonként 300 Ft önrészt kell vállalniuk. Az Eü emelt jogcím kategória 90, 70 vagy 50%-os támogatást jelent, és olyan gyógyszerek esetében alkalmazható, amelyek folyamatos vagy élethosszig tartó kezelést igénylő krónikus betegségek, vagy középsúlyos krónikus betegségek, vagy súlyos, de rövidebb ideig tartó betegségek kezelésére szolgálnak. A teljes ár kategóriát általában akkor alkalmazzák, ha a betegnek nincsen társadalombiztosítása, de vényköteles gyógyszer alkalmazására van szüksége.

(forrás: WEBBeteg)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés