hirdetés
hirdetés

Patika Hitelprogram, e-recept, ellenőrzések

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöksége január 18-án tartotta ez évi első ülését a kamara székházában, Budapesten.A részletekről a köztestület honlapja számol be.

hirdetés

Az MFB december 22-én tette közzé a megújított Patika Hitelprogram termékét – hangzott el. „Jó megoldás született” – mondta dr. Hankó Zoltán elnök ezzel kapcsolatban. Mint közölte, a többségi gyógyszerészi tulajdoni előírások hatályba lépését követően módosított szabályzat elsődleges célja, hogy a nyugdíjba vonulásoktól, elhalálozástól függetlenül valamennyi gyógyszertárban hosszú távon lehessen biztosítani a többségi gyógyszerészi tulajdont, így ezentúl gyógyszerész gyógyszerésztől történő patikai üzletrész vásárlását is lehetővé teszi az új szabályozás. Továbbá a szabályzat preferálja az első patikai tulajdonszerzést, a kistelepülési gyógyszertárak tulajdonosváltását, valamint a meglévő gyógyszerészi tulajdonhányad növelését célzó üzletrészszerzéseket is.

A tőkeprogram megújítására irányuló egyeztetések is megkezdődtek, amelynek komoly igénybe vételére önerő nélkül is lehetőség lesz. Mint ismert, a tőkealapnak új „gazdája” van, ami a szabályozás korrekcióját igényli és a termékjellemzőket is az időközben bekövetkezett patikai szabályozás-változásokhoz kell igazítani. Az elnök szerint a patikaalap mindkét lábára, így a patika hitelre és a patika tőkeprogramra is szükség van.

Az e-recept bevezetésével kapcsolatban dr. Hankó Zoltán Vartus Gergellyel és Szabó Bálinttal összegezte a helyzetet. Egyebek mellett szóba került a NEAK elszámolás: a kamarai elnök olyan megoldást sürget, amely a gyógyszertárak NEAK elszámolására és az ellenőrzésekre vonatkozóan teljes körű garanciára képes. Az egyeztetetésen a közös törzs, az interakció- és párhuzamos gyógyszerelés kontroll is terítékre került. Az elnök a soron következő elnökségi ülésre meghívta az ÁEEK főosztályvezetőjét.

Néhány konkrét időponthoz nem köthető eseményről is beszámolt az elnök. Említette, hogy levelet küldött az országos tiszti főgyógyszerésznek, amelyben hivatalosan kérte, hogy megismerhesse a gyógyszertári ellenőrzések során feltárt szabálytalanságokra kirótt szankciók egységes elvi kereteit. Szóba került, hogy tájékoztatót kell készíteni a külföldről történő gyógyszerrendelés szabályszerű eljárásrendjéről.

További témák, további részletek

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés