hirdetés
hirdetés
2020. július. 11., szombat - Nóra, Lili.
hirdetés

Referenciapatika-program az Alma gyógyszertárakban

Összeegyeztethető a vásárlói igény és gyógyszertári gazdasági érdek

A budapesti Hűvösvölgy és Vizafogó Gyógyszertárak voltak az elsők, amelyeket az Alma referenciapatika koncepció szerint alakítottak át. Az Alma Gyógyszertárakat franchise-rendszerben működtető Patika Management Kft. ügyvezetőjével, dr. Lázár Szabolccsal beszélgettünk.

hirdetés

Tavaly szeptemberben érkezett a hír: Alma referenciapatikát adott át a Patika Management Kft. Budapesten. Értjük a fogalmat, de mit jelent az önök számára a referenciapatika kifejezés?

A referenciapatika lényegében egy speciális üzletmodellt jelent, ami új funkciót ad a gyógyszertár officinájának. A koncepciót a 21. század vásárlójának patikai igényei szerint terveztük meg, ennek rendeltük alá a bútorzatot, a termékek kihelyezését és az arculatot. A modell kvintesszenciája a kategóriamenedzsment, melynek célja minél több terméket elérhetővé tenni a lehető legáttekinthetőbb módon.  

Ha egy vásárló betér az Alma referenciapatikákba, akkor mit lát?

A megújulást követően a gyógyszertárak látogatói rendszerint két dolgot méltatnak. A kellemes atmoszférát és a széles termékkínálatot. A gyógyszertári tisztaságot jelképező fehér, a természetes fa és az üde zöld árnyalatok harmóniája már első pillantásra is modern, barátságos légkört teremt. Büszkék vagyunk az Alma referenciapatika esztétikumára, mely nyugat-európai összevetésben is megállja a helyét.

Mennyire lesznek egységesek az Alma referenciapatikák?

Egységes a koncepció, nagymértékben hasonlítani fognak egymásra.

…jobban, mint mondjuk két BENU patika?

Az építészeti adottságok szükségszerűen eredményeznek különbségeket, függetlenül attól, hogyan hívják a hálózatot. Egy nagyobb alapterületű officinában több kategória kihelyezhető, de nálunk két azonos méretű officinában sem szükségszerűen azonosak a kategóriák. A szortiment kialakításánál figyelembe vesszük a környezeti adottságokat, a demográfiai sajátságokat, az elhelyezkedést, a gyógyszertárhoz kapcsolódó lokális vásárlási szokásokat. Az arculat egységes minden esetben, melynek köszönhetően a vásárló mindig pontosan tudja, hogy Alma referenciapatikában jár.

A vásárlók másodikként a szélesebb kínálatot emelték ki. Miért?

Mert a gyógyszertárban is szeretünk nagy választékból, szabadon választani. Az átalakítást követően említették a vásárlók, hogy korábban nem tudták, mennyi mindent lehet a gyógyszertárban kapni. Ez abból fakad, hogy a valódi kínálatnak csak egy szűkebb részével találkoztak. Most egy kategórián belül több márka, sok kiszerelés közül válogathatnak, megnézhetik a terméket, az árakat, és szabadon választhatnak. Fontos különbség az is, hogy a klasszikus gyógyszertári kategóriákon túl, több olyan termékcsoportot is elérhetővé tettünk, amit jellemzően nem gyógyszertárban szoktunk vásárolni. A száj- és hajápolási, szépészeti, kozmetikai termékek gyógyszertári elérhetőségét örömmel veszik a gyógyszertárba betérők. Ez óriási lehetőség a portfolióbővítésre és a forgalom növelésére.

Mindenkinek van olyan élménye, hogy elmegy egy dolgot vásárolni, és egy nagy kosárral tér haza…

A gyógyszertári termékkörnek egy szűkebb, nem gyógyszertípusú részére teszik lehetővé a jogszabályok, hogy mindenki szabadon elérhesse és kosarába tehesse. Ezek a termékcsoportok jelen vannak a drogériákban, szupermarketekben, kozmetikai és bioboltokban is. Ha ott működik a bevásárlókosár-hatás, akkor működik a patikában is, és ez így van rendjén.

A patikák sokáig tiltakoztak a szabad polcos rendszer ellen… Mitől időtálló ez a modell?

Attól, hogy tud valamit, amit a klasszikus gyógyszertárak nem. A modell kompetitív előnyt jelent a klasszikus FMCG kiskereskedelmi üzletekkel szemben a patikán kívül is forgalmazható termékkört tekintve. A szabadon elérhető, strukturált termékválaszték és a szakértő gyógyszertári szakszemélyzet egyedülálló párosítás, melynek jelentős hozzáadott értéke van a betegség, egészség, szépségápolás témakörében. Ezt az értékes kettősséget csak nyílt vásárlóterű gyógyszertárban lehet megvalósítani, és ez képezi az Alma referenciapatika program egyik legfontosabb alappillérét is.

Hány patikájuk referenciapatika, és mi lenne a cél?

Eddig hat referenciapatikát adtunk át az elmúlt fél évben, és várható, hogy az átadások üteme gyorsulni fog. Gyógyszertáraink a koncepció bemutatása után nagyon lelkesek voltak; így jelenleg is több gyógyszertár átépítésén dolgozunk. Mindenki érzi, hogy haladni kell a korral, aki nem követi a vásárlói igényeket, az nem tudja kihasználni az új lehetőségeket. Haladni pedig annak mezsgyéjén kell, amit a vásárlók szeretnének: ők előbb-utóbb megtanítanak bennünket arra, mi a jó nekünk.

Pharma Tribune
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés