hirdetés
hirdetés

Országos patikanap-nyitás Tapolcán

A racionális gyógyszerhasználat és a népegészségügyi mozgósítás fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke a 15. országos patikanap megnyitóján szerdán Tapolcán.

hirdetés

Hankó Zoltán hangsúlyozta: az évente megrendezett patikanapon nyit a szakma a betegek felé, akik előadásokon, szűrővizsgálatokon vehetnek részt. Hozzátette: az idei rendezvény középpontjában a légúti betegségek megelőzése és kezelése áll, a témában több fórumon is tájékoztatják az érintetteket egy szakmai program keretében a következő egy évben. A kamara elnöke tolmácsolta Nyitrai Zsolt, a stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott levelét, amely szerint a kormány 2010-ben megfogadta, hogy visszaadja a hivatás nívóját, ennek jegyében helyreállították a patikák gazdasági stabilitását, befejezték strukturális rendszerváltásukat. Mindez csupán a munka kezdete, a kormány tovább kíván dolgozni a szakmai szervezetekkel.

Korózs Lajos (MSZP) országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a szakma fontos feladata a korszerű gyógyszerek befogadási folyamatának felgyorsítása, valamint ezek hatékony eljuttatása az érintettekhez, különös tekintettel a daganatos, továbbá a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedőkre.

Kovács Gábor, a Magyar Pulmonológiai Társaság elnöke közölte, hogy egymillióan szenvednek Magyarországon valamilyen légzőszervi megbetegedésben, mintegy félmillió ember enyhébb stádiumú betegsége pedig nincs még felfedezve. Minden korszerű gyógyszer hozzáférhető e betegek számára, a tájékoztatás és a megelőzés azonban kiemelten fontos, hangsúlyozta.

Horváth-Hutás Tamás regionális tiszti főgyógyszerész arról szólt, hogy a patikanapon a bizalmat igyekeznek erősíteni a szakemberek a betegekben, és a betegbiztonság megvalósítása a tiszti gyógyszerész kiemelt feladata. A beteg, a gyógyszerész és az állam közötti bizalmi háromszög nélkül elképzelhetetlen a hatékony munkavégzés, közölte.

A rendezvényhez az ország számos pontján csatlakoztak szakmai programokkal. Tapolcán az orvos-gyógyszerész találkozón egyebek mellett a tüdőtranszplantációval, a légzésrehabilitációval és a dohányzásról leszoktatással kapcsolatos előadások hangzottak el.

(forrás: MTI)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés