hirdetés
hirdetés
2022. november. 28., hétfő - Stefánia.
hirdetés

Novemberben vették a legtöbb gyógyszert a magyarok

A 2021-es év legerősebb havi gyógyszerforgalmát hozta a november, a költés 51 milliárd forintot tett ki a támogatott vényköteles gyógyszerpiacon. Csak Budapesten 11 milliárd forintért váltottak ki patikaszereket, a költések ötöde a fővárosi patikákban valósult meg – derül ki a Hiflylabs Zrt. legfrissebb elemzéséből, amit a VG idéz.

hirdetés

A receptes gyógyszerköltés októberhez képest csaknem 7 százalékkal nőtt, az előző év azonos időszakához képest pedig az eladások értéke 4,7 százalékkal bővült – mondta Farsang Bence, a Hiflylabs adatelemzője. A tavaly októberi gyengébb adat után novemberben ismét magas költést tapasztaltak a patikák, a novemberi adat az elmúlt 19 hónap legerősebb teljesítményét jelenti a támogatott, vényköteles szegmensben – tette hozzá.

Novemberben 17,5 millió doboz támogatott vényköteles gyógyszert adtak el a patikák. Az előző hónaphoz képest 4,8, az előző évhez képest pedig 2,1 százalékkal bővült az eladott dobozforgalom.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egy év alatt 2,7 százalékkal emelkedtek a gyógyszerárak is. Tavaly novemberben a támogatott gyógyszerek átlagos dobozára 2915 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 2785 forinthoz képest.

A legdrágább készítmény az epebetegség kezelésére használt echenodeoxycholic sav hatóanyagú kemény kapszula volt novemberben, amelynek az egy dobozra jutó forgalma 7 millió forint körül alakult. A társadalombiztosítási rendszer a gyógyszer jelentős részét támogatja, így a betegeknek ezer forint körüli összeget kell érte fizetniük.

A teljes információ

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés