hirdetés
hirdetés
2021. április. 14., szerda - Tibor.
hirdetés

Negyvenmilliárdra csökkent a havi gyógyszerköltés

Májusban 40,6 milliárd forint volt a támogatott, vényköteles gyógyszerek patikai forgalma, ami az elmúlt másfél év legalacsonyabb értéke – derül ki a Hiflylabs Zrt. kutatásából, amit a VG ismertet.

hirdetés
Áprilisban még 42,7 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le a patikák, ez egy hónap alatt 4,9, az előző év azonos időszakához képest pedig 11,5 százalékkal esett vissza az utolsó tavaszi hónapban.

Az elemzés szerint még nem lehet hosszú távú visszaesésről beszélni, hiszen az év első öt hónapjának összesített forgalma még így is csaknem 7 százalékkal haladja meg a 2019. január–májusi értéket. A személyenkénti átlagos gyógyszerköltés májusban Csongrád-Csanád megyében volt a legmagasabb, ahol több mint 5200 forintot költöttek a betegek, a legkevesebb gyógyszert pedig a Nógrád megyeiek váltották ki, ott 3400 forintot hagytak a patikákban. Területi bontásban áprilishoz képest a gyógyszervásárlás mindenhol csökkent, kivéve a már említett Csongrád-Csanádot. A Hiflylabs szerint ezt az emelkedést elsősorban a drágább, daganatellenes készítmények forgalmának növekedése okozta.

A forgalomcsökkenés mellett a kutatás szerint még jelentősebb az eladott termékek számának visszaesése. Májusban csak 13 millió doboz gyógyszer fogyott, ami 14,4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint volt ugyan némi áremelkedés, de a mostani adatok szerint az egy dobozra jutó forgalom annál jóval többet emelkedett. A Hiflylabs szerint ebből az következik, hogy a patikákban a drágább termékek felé tolódik a forgalom. A vásárolt termékszám akkora mértékben esik, hogy az összesített forgalom így is csökken.

A teljes  cikk a Világgazdaság keddi számában

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés