hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Miről vallanak a vények?

Egyre javul és a bizalmon alapul az egészségbiztosító és a patikák kapcsolata. A gyógyszerészek igénylik a segítséget; a sok részletszabály miatt örülnek, hogy interaktív együttműködésre nyújtunk lehetőséget – mondja a PharmaOnline-nek adott interjúban Kerkovitsné dr. Csilek Mónika, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezető helyettese, akit a vényellenőrzések tapasztalatairól kérdeztünk.

hirdetés

Időről-időre felröppennek hírek orvosokat, patikusokat érintő csalásokról, visszaélésekről, melyeket vagy az adóhivatal, vagy az OEP tár fel, s amelyek jelentős mértékben megrövidíthetnék a közkiadásokra szánt összegeket.  Mennyire jellemzőek ezek a gyógyszertárakat, gyógyszerészeket illetően?

– Mindannyian tudjuk, hogy a gyógyszerészi munka komoly, felelősségteljes feladat.  A betegek bizalmát élvező gyógyszerésznek legalább olyan fontos szerepe van a betegek gyógyulásában, mint a kezelőorvosoknak. Mindezt szem előtt tartva igyekszünk munkájukat támogatni, segíteni.

Általában hogyan jut a tudomásukra egy-egy eset? A társhatóságoktól? A rendőrségtől? Az állampolgároktól?

– Ellenőrzéseinken kívül az ön által felsorolt úton szerezhetünk tudomást egy-egy esetről, de lehet akár egy névtelen panaszbejelentés is, amely alapján ellenőrzést folytatunk. Igyekszünk minden bejelentést kivizsgálni és annak eredményétől függően a szükséges intézkedéseket megtenni.

 

Adott a kérdés: a patikusok mennyire tartoznak a jogkövető kategóriába?

– Az ellenőrzés során górcső alá kerül a patika tevékenysége, ilyen esetekben az érintett vényeket bekérjük, alaki, tartalmi szempontból megvizsgáljuk, és feltárjuk az expediálás és a vények elszámolása kapcsán előforduló eseteges hibákat. Készletellenőrzés keretében vizsgálhatjuk továbbá a termékek beszerzését alátámasztó dokumentumokat is. Egyértelmű, hogy a patikusok jogkövetőek.

Hány esetről van tudomásuk az elmúlt években és jellemzően milyen területre koncentrálódnak ezek? A legutóbbi, négy fővárosi patikát érintő csalás esetén 388 millió forint ártámogatást vettek fel jogosulatlanul egy csontrák elleni készítmény forgalmazásával. De mely területek lehetnek még érintettek?

– Ezen eset kapcsán a feltárt szabálytalanság miatt több patikát érintően tettünk büntető feljelentést. Példának okáért, az eddig megtörtént esetekből kiemelve: egy közérdekű bejelentés alapján jogalap nélküli gyógyszerrendelés gyanúja merült fel egy megyei kórházban, amely kapcsán egy orvos közel 200 betegének felírt mintegy 800 vényét ellenőriztük, így tártunk fel szabálytalanságot. Előfordult, hogy egy háziorvos betegei adatainak ellenőrzése során bukkant gyanús gyógyszerfelírásokra. A háziorvos bejelentése alapján egy klinikai orvos több, mint 120 betegére vonatkozóan, több mint 600 vényt vizsgáltunk át, és patikai készletellenőrzést is folytattunk. Az ellenőrzés során feltártakra tekintettel büntető feljelentést tettünk. 2012. január 1. napjától a csalás mellett a költségvetési csalás törvényi tényállása is szabályozott. 2013. július 1-jétől hatályba lépett az új  Büntető Törvénykönyv. Az E-Alapot érintő visszaéléseknél  bűncselekmény elkövetésére utaló egyszerű gyanú esetében a megfelelő jogszabályhelyre hivatkozással eddig is megtettük, és a jövőben is megtesszük a feljelentést.

Azt, hogy egy vény manipulált, nem valódi, a gyógyszerésznek észre kell(ene) vennie?

– Igen. Előfordult már, hogy orvosoktól is tulajdonítottak el vényeket, akik bejelentéssel éltek felénk. Ilyenkor minden esetben egyeztetünk az érintett orvoskollégával.  Eddig is körlevelekben kértük és továbbra is arra kérjük a patikákat, hogy minden gyanús vénybeváltási kísérletet jelezzenek. Minden esetben felhívjuk a figyelmet a körültekintő expediálásra, és a patikák részéről maximális együttműködés tapasztalható.

Az onkológia nyilvánvalóan, de mely orvosi szakterületek lehetnek még „érintettek”?

– Bármely terület érintett lehet, ahol kiemelt támogatású, nagyértékű gyógyszerek szerepelnek. Meg kell említeni a pszichotrop szerekkel kapcsolatos visszaéléseket is; ezen készítmények árai ugyan nem olyan magasak, itt a felírt mennyiség a számottevő.

Területi megoszlás szerint egyértelműen a szegényebb vidékeken fordul elő csalás, vagy ez tapasztalataik szerint másra is visszavezethető?
–  Konkrét területhez nem köthető, mind városban, mind faluban is előfordultak már hasonló események. Mind a patikák, mind az orvosok, mind pedig az OEP érdeke, hogy isszaszorítsuk ezt az elkövetési módot. Ezidáig is gyors, összehangolt intézkedéseket tettünk az E-Alap védelme érdekében. Körlevelekben hívtuk fel több alkalommal a patikák figyelmét nem érvényes vények előfordulására és soron kívül jelentést kértünk minden gyanús vénybeváltási kísérletről. Kértük a patikákat, hogy ilyen esetekben vegyék fel a kapcsolatot a helyi rendőrkapitánysággal is. A vénylopással érintett szolgáltatók, az orvosokat foglalkoztató intézmények – tudomásunk szerint – szintén megtették a rendőrségi feljelentéseket. A 2010 és 2013 közötti időszakban ugyan felbukkantak még nem érvényes vények, de az ezekkel való visszaélés már jóval kisebb mértékű volt. Minden esetben együttműködünk az illetékes hatóságokkal.

– 2013-ban számos szabály változott; amennyiben kiderül az önök számára, hogy egy patikákban nem megfelelően ellenőrzik a betegek vényeit, a szakmai hibákat jelzik az ÁNTSZ-nek?

– Ha szükséges, akkor igen. Kétségtelen tény, hogy az elmúlt években több jogszabályváltozás történt. Ilyen volt pl. a P4-es minősítésű hatóanyagcsoportba sorolt pszichotróp készítmények (pl. Rivotril) expediálásának szigorítása, ami a többi közt azt jelenti, hogy ezen fokozottan ellenőrzött szer átvételét a gyógyszer átvevőjének a vényen aláírásával és a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány számának feltüntetésével szükséges igazolnia. Módosult a vények megőrzési ideje és az egyes gyógyszerek egy vényre felírható mennyisége is. Jogszabályba foglalták a gyógyszerészi gondozási tevékenységet, melynek elsődleges célja – együttműködésben az orvossal – a hatásos, biztonságos és költséghatékony gyógyszeres terápia elősegítésén túl, a beteg egészségtudatos életvitele kialakításának elősegítése. Mindezt támogatja, hogy a gyógyszerészek már betekinthetnek a betegek betegéletút adataiba is – bizonyos feltételekkel, amennyiben a beteg korábban ez ellen nem tiltakozott.

Hibák a változó jogi környezetben nyilvánvalóan akaratlanul is előfordulhatnak; mi az, amire a vényekkel kapcsolatban figyelniük kell a gyógyszerészeknek, és milyen szankciókra számíthatnak a vétők?

– A gyógyszerek kiadása, a betegek ellátása gyógyszerekkel igen felelősségteljes feladat. A gyógyszerészeknek arra kell törekedniük, hogy a gyógyszerbiztonság és a betegek érdekében a „hibák" száma a legalacsonyabb legyen. Több jogszabály vonatkozik a vények helyes kitöltésére, a vények alaki-tartalmi kellékeire, az expediálás és a támogatás elszámolásának szabályaira. A gyógyszerészeknek ezen jogszabályi rendelkezésekre figyelemmel kell lenniük, amikor kezelik a vényeket; fokozott figyelemmel kell eljárniuk. Az ellenőrzések kapcsán feltárt szabálytalanság miatt alkalmazott szankció is többféle lehet, a figyelmeztetéstől egészen a szerződés felmondásáig.

Mennyire jellemző a szerződésbontás?

– Néhány esetben fordult elő az utóbbi években.

Az OEP honlapján közzétett, 2014. évi II. féléves ellenőrzési terv szerint 49 gyógyszer- és 35 gyógyászati segédeszköz forgalmazónál várható készletellenőrzés. Ahol készletellenőrzés lesz, ott valami gyanús? Ezen kívül mit és milyen rendszerességgel ellenőriznek a gyógyszertárakat illetően?

– A honlapról említett ellenőrzési témák és számadatok a pénzügyi típusú ellenőrzési munkatervre vonatkoznak. Az egészségügyi szakmai ellenőrzés éves munkatervének kialakítása során a kiemelt fontosságú egészségügyi szolgáltatások, kórképek, diagnosztikus eljárások és kezelési lehetőségek strukturált formában történő ellenőrzésére helyezzük a hangsúlyt. Az ellátórendszer valamennyi progresszivitási szintjén, valamennyi ellátási formájában jelen vagyunk optikai típusú bázisellenőrzés keretében. A 2009-ben bevezett bázisellenőrzés elsődleges célja, hogy – meghatározott idő alatt – ellenőrzéseink során valamennyi az OEP-pel szerződésben álló egészségügyi szolgáltatóhoz eljussunk, lehetőséget teremtve a szolgáltatók és az ellenőrző apparátus közötti fokozottabb interaktív együttműködésre. Éves munkatervünket a korábbi években lefolytatott ellenőrzések eredményei, tapasztalatai és megelőző elemzések alapján állítjuk össze, de közérdekű bejelentésekből, panaszokból, hatósági, illetve ágazatirányítói megkeresések miatt is kezdeményezünk vizsgálatokat. Orvosszakértői feladataink a legtöbb esetben összekapcsolódnak az egészségügyi szakmai ellenőrzéssel, amelyből szintén kiindulhatnak országos méretű ellenőrzések.

Miként látja, az utóbbi években javult vagy rosszabbodott a helyzet? 

– Az a tapasztalat, hogy a patikák teljes mértékben együttműködőek az ellenőrző kollégákkal. A jogszabályok alkalmazásában igénylik a segítségünket. A helyszíni ellenőrzés lehetőséget teremt az együttműködésre, arra, hogy helyben megvitassuk a felmerült kérdéseket. Az pedig, hogy a patikák egyre többször fordulnak hozzánk, a bizalom és annak jele, hogy mindent megtesznek azért, hogy a hatályos szabályozásokban foglalt előírásoknak megfeleljenek.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés