hirdetés
hirdetés

Mi a helyzet a vasi gyógyszertárakban?

Tájékozottak a betegek, gyakran konkrét elképzeléssel érkeznek a gyógyszertárba. Személyre szabott tanácsot kapnak, közölte a VAOL.

hirdetés

– Egyre több tünettel – a megfázástól kezdve a gyomorpanaszokon át a bőrproblémákig – keresnek fel bennünket az emberek úgy, hogy előtte nem mennek háziorvoshoz. A patikába könnyebben „bejutnak”, nem kell időpontot kérni, sokat várni. Tanácsot is adunk a kollégáimmal – mondja dr. Feller-Pelle Krisztina, az egyik szombathelyi gyógyszertár vezetője. A kiadás előtt mindig megkérdezik, van-e valamilyen állandóan szedett gyógyszere a páciensnek, ehhez képest ajánlanak orvosságot. Felhívják a figyelmet az esetleges mellékhatásokra és arra is, hogy ha három napon belül nincs javulás, orvoshoz kell fordulni. Lényegesen több a vény nélkül kapható szer, mint régebben. Sok a generikum (az eredeti gyógyszerrel azonos hatóanyag-tartalmú és -összetételű gyógyszerek) és a gyógyszerformák sokfélesége is jellemző: lágy kapszula, szájban oldódó tabletta, pezsgőtabletta. A szakember hangsúlyozza: az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott táplálkozást, hanem hozzáadott értékük van a gyógyszerelésben.

– Bizonytalan hatású, felkapott csodaszereket nem, korszerű étrend-kiegészítőket viszont tartunk, amelyeknek valamilyen igazolt hatásuk legalább van, és megbízható gyártótól származnak. Kizárólag nagykereskedőtől vásárolunk, hamis gyógyszer nem kerülhet be a rendszerbe. Ha a beteg kifejezetten kér valamit, akkor beszerezzük neki – jegyzi meg. Úgy összegez: egyre inkább igaz, hogy csapatmunka a beteg ellátása, a bevezetett e-recept pont ezt célozza. Pozitív változásról számol be: egyre több orvos írja fel ezeket, és javítják az orvosi szoftvereket is, amelyek miatt kezdetben nehézségeik voltak.

A teljes cikk

(forrás: vaol.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés