hirdetés
hirdetés
2021. március. 01., hétfő - Albin.
hirdetés

Megrostálta a homeopátiás készítményeket az új szabályozás

A korábbinál kevesebb homeopátiás szer van a piacon egy július elsején hatályba lépett új szabályozás miatt, mondta az InfoRádiónak Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója.

hirdetés

Július elseje óta már egyetlen homeopátiás szer sem valamilyen egyedi betegség, vagy állapot gyógyítására van engedélyezve Magyarországon, hanem speciális javallat nélkül, általános hatású szerként, emelte ki az új szabályozás lényegét az InfoRádióban Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója. Ez azt jelenti, hogy mostantól egyetlen gyártó sem állíthatja, hogy az általa gyártott homeopátiás készítmény például fejfájás vagy gyomorpanaszok kezelésére szolgál, hanem csak azt mondhatja, hogy általános jótékony hatással bír.

Ezen feltételeknek eddig az egyes gyógymódokra javallattal bíró homeopátiás készítmények nem tudtak megfelelni, ezért ezek a továbbiakban nem forgalmazhatóak, és csak az általános hatású készítmények maradnak forgalomban. Sok esetben a gyártók nem tudtak olyan klinikai vizsgálati eredményeket felmutatni, amelyek ezen szerek hatásosságát igazolnák. Az OGYÉI ugyanis megvizsgálta azt, hogy azon homeopátiás készítmények mögött milyen klinikai vizsgálatok állnak, mivel ezeknek a hagyományos gyógyszerekével azonos feltételeknek kell megfelelniük. "Megállapítottuk több esetben, hogy a klinikai vizsgálati adatok nem voltak teljesen megfelelőek: vagy kevés betegen vizsgálták, vagy nem volt megfelelő a kontrollcsoport, amellyel összehasonlították a vizsgálandó készítményt, vagy valamilyen más probléma volt".

Az új szabályozás a gyógyszerészek munkájára is hatással van: mindössze azt mondhatják, hogy általános hatású homeopátiás szerek vannak forgalomban.

A jövőben alaposan szemmel tartják majd a piacot, és büntetik a szabályok megszegését. A pénzbüntetés felső határa a főigazgató szerint 500 millió forint, de ezt az összeget csak akkor szabják ki, ha visszaeső szabályszegőről van szó.

Az új szabályozás 41 korábbi, indikációval rendelkező szert érintett. Ezek egy részét kivonták a forgalomból, majd egyúttal hasonló néven, ugyanolyan hatóanyaggal, de már általános hatású szerként kívánták újraengedélyeztetni. Olyan is volt, aki inkább teljesen kivonta a szert a forgalomból. "A gyártók döntésére volt bízva, hogy tesznek, többféle megoldás is született, de az tény, hogy mindenképpen kevesebb lesz ezentúl a homeopátiás készítmény, tette hozzá Szentiványi Mátyás.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés