hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 29., kedd - Mihály.
hirdetés

Megkezdte a munkát az MGYK új elnöksége

A december 7-én megválasztott új elnökség első ülését december 19-én, csütörtökön tartották Budapesten, a kamara Dózsa György úti székházában.

hirdetés

Hankó Zoltán elnök a többi közt arról adott tájékoztatást, hogy az elmúlt hetekben több olyan törvényjavaslat vitája zárult le a parlamentben, amelyek a gyógyszerészetet közvetlenül is érintik. Több ponton változott a gyógyszer-gazdaságossági és a gyógyszertörvény, a módosítások jó részét a kamara kezdeményezésére fogadta el a jogalkotó. Változtak az egészségügyi adatok kezelésére vonatkozó eddigi szabályok: így pl. január 1-től megnyílik a gyógyszerészeknek a betegek gyógyszerelésével kapcsolatos korábbi adatokba történő betekintésének lehetősége az EESZT adatbázisából is. Megjelent az új társadalombiztosítási törvény is.

Az eredeti tervekkel szemben a papír alapú felírási igazolás formátum-változása nem január 1-től, hanem július 1-től lesz hatályos, addig a papír alapú felírási igazolást továbbra is NEAK vényre írja az orvos, amit le kell pecsételnie és alá kell írnia. Úgyszintén később – egy év múlva, 2021. januárban – vezetik be azt a szabályt, amely szerint a vényköteles gyógyszerek vény nélküli expediálásakor az EESZT-ben rögzíteni kell a kiváltó személy, illetve az így vásárolt gyógyszer adatait.

Az elnök elmondta, hogy a sok módosításról a soron következő napokban részletes tájékoztatás készül, amit a honlapon és hírlevélben is eljuttatnak a gyógyszerészeknek.

Az elnökség meghallgatta az elnök „helyzetértékelés” c. előterjesztését, amelyben kitért az MGYK és a politika kapcsolatára, a szakmapolitikai dimenziókra, a kamara stratégiai partnereivel folytatott együttműködésére, valamint a függőben lévő kamarai projektekre. Ezek figyelembe vételével kell meghatározni a kamara országos szervezeti struktúráját (bizottsági kereteit) és feladatkijelölését. Az elnökség úgy döntött, hogy az új bizottsági struktúrára, a bizottságok összetételére és feladataira vonatkozó döntéseket – megfelelő előkészítő munkát követően – a januári ülésen hozzák meg. Az elnökség egyebek között döntött arról is, hogy a kamara a 2020-as Vándorgyűlést március 20-21-én rendezi meg Zalakaroson.

További témák, további részletek az MGYK honlapján.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés