hirdetés
hirdetés

Ma van a Patikanap!

Idén is június első szerdáján – június 6-án – rendezik meg a Patikanapot. 2018-ban a rendezvény témája: a gyógyszerész szerepe a légúti betegségek megelőzésében és kezelésében.

hirdetés

Az elmúlt 15 évben, az első Patikanap megrendezése óta lényegesen átalakult a rendezvény üzenete, szerepe. A kétezres évek elején a fő cél az volt, hogy a lakosság megismerje a gyógyszertárakat és az ott folyó munkát, később a gyógyszerészi gondozás filozófiáján volt a hangsúly, ma pedig a gyógyszertárak népegészségügyi szerepvállalásának szimbólumává vált június első szerdája – írja a Gyógyszerészi Hírlap.

A gyógyszertárak ünnepén idén a patikák a légúti betegségekre fókuszálnak. A tüdő- és légúti betegségek sora hosszú az egyszerű megfázástól, a légcsőhuruton át a tüdőgyulladásig és a krónikus légzőszervi betegségekig. A téma pedig különösen aktuális, mivel az EU 28 tagállamában a légzőszervi betegségek jelentették a harmadik leggyakoribb halálokot: 100 000 lakosra átlagosan 78 halálozás jutott (Eurostat, 2017). A halandóság leggyakoribb okai e betegségcsoporton belül a krónikus alsó légúti megbetegedések voltak, amelyeket a tüdőgyulladás követett.

Ma Magyarországon közel 600 ezer krónikus obstruktív tüdőbeteg (COPD) és több mint 250 ezer asztmában szenvedő beteg él. A COPD következménye a krónikus bronchitis és a tüdőtágulat, az asztmás megbetegedés pedig a légutak egyik leggyakoribb gyulladásos megbetegedése. A tüdő- és légúti megbetegedések közé tartozik továbbá a mellhártyagyulladás, a hörghurut, a tüdőgyulladás és a tüdőrák is – írja a Medicover. A megnövekedett rizikófaktoroknak köszönhetően pedig egyre több tüdő- és légúti betegséggel kell szembeszállnunk, hogy megőrizzük egészségünket.

A légúti megbetegedések egyik kiváltó oka a levegő részecskeszennyezése: Magyarországon évente több mint tízezer magyar hal meg – a WHO legfrissebb eredményei szerint világszerte évente 7 millióan – idő előtt a rossz levegőre visszavezethető okok miatt.

A patikakártyának egyaránt lehet szerepe a már jelentkező betegség gyógyításában, és a megelőzésben is. Az egészségtervben javasolt szűrővizsgálatok után pedig 10% szja-jóváírást is érvényesíthetünk az adott évre vonatkozó szja-bevallásunkban.

A prevenciós célú költésekre vonatkozó feltételekről és a szűrővizsgálatok fontosságáról bővebben ITT olvashat.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés