hirdetés
hirdetés

Lehet olcsóbb a drága gyógyszer?

Míg idehaza a magisztrális gyógyszerkészítés alig megy túl a rázókeverékeken és kenőcsökön, máshol méregdrága rákgyógyszer is készül patikai laboratóriumban, írja a MarketingPirula.

hirdetés

Nemrég a Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy Hollandiában néhány patika maga állítja elő egyes daganatok, illetve ritka betegségek elleni szerek hatóanyagát, majd ezeket az eredetieknél sokkal olcsóbban adja a betegeknek. Teszik ezt nem is annyira az anyagi haszon miatt, mint inkább lázadásként egy-egy gyógyszer megemelt ára ellen – de a spórolást üdvözlő holland kormány támogatásával. A patikusok pusztán egy mindig is meglévő jogukat gyakorolják, még ha ma már különösnek is hat, ha egy gyógyszert nem ipari körülmények között gyártanak. A holland gyakorlat egyelőre gyerekcipőben jár, Amerikában viszont egész iparág épült már erre a tevékenységre. Ezért sokan arra számítanak, hogy a nagy gyártók nem hagyják szó nélkül, hogy esetleg Európában is elterjedjen ez a módi.

Az üzleti érdekeiket veszélyben érző gyógyszergyártók azzal érvelnek, hogy a magisztrális gyógyszerkészítés rendeltetése nem ez – és ebben egyébként igazuk van. Hiszen a funkciója a gyógyszergyártás standardizálása óta csupán annyi, hogy ha egy betegnek a szükséges gyógyszer az elérhető tömeggyártott formában nem megfelelő, akkor neki egyedi változatban állítják elő. Tipikusan ilyen eset, ha egy gyereknek a normálisnál kisebb dózis kell, ha valaki allergiás valamilyen festékanyagra vagy esetleg a tabletta lenyelésével van gondja, ezért folyékony formában tudja csak bevenni az orvos által rendelt szert. Ez valóban nagyon messze van attól, hogy egy patikai labor költségtakarékossági okokból súlyos betegségek bonyolultan elkészíthető hatóanyagait gyártja közepes vagy kisüzemi körülmények között.

A gyártók kommunikációjában persze nem az a fő üzenet, hogy őket ezzel az – úgymond – visszaélésszerű gyakorlattal megkárosítják. Hanem az, hogy a kiskapu használói a szabadalmi jogokon kívül mást is megkerülnek: azt a rengeteg aprólékosan kidolgozott és kérlelhetetlenül számon kért biztonsági és minőségbiztosítási előírást, amelyek betartása nélkül a civilizált világban egyetlen gyógyszergyár sem működhetne egyetlen percig sem. A magisztrális gyógyszerkészítésnek is vannak természetesen szigorú szabályai, de ezek szükségképpen nem nyújthatják ugyanazt a biztonsági szintet, mint egy modern, számos elemében automatizált gyártóbázis. Kétségtelen, hogy az Egyesült Államokban már oda jutott ez az iparág, hogy valójában a magisztrális gyártást is komoly termelőkapacitással rendelkező, professzionális cégek végzik – de ettől még tény, hogy az így előállított termékeknek nem kell átesniük a Szövetségi Gyógyszerügynökség (FDA) engedélyeztetési eljárásán.

További részleteket is közöl a MarketingPirula.

(forrás: Marketing Pirula)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés