hirdetés
hirdetés

Kulcsfigurává léptek elő az intézeti gyógyszerészek

A kórházi gyógyszerészek szerepéről az EGVE októberi konferenciáján dr. Buchholcz Gyula, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának főgyógyszerésze beszélt.

hirdetés

2017. október 4-6. között tartották Debrecenben a XXIV. Magyarországi Egészségügyi Napokat az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) szervezésében.

Mint azt a kórházi gyógyszerészeket képviselve dr. Buchholcz Gyula főgyógyszerész (Debreceni Egyetem Klinikai Központ) a többi közt elmondta, 2007 óta az intézeti gyógyszerészekre egyre nagyobb teher hárul. Az akkor bevezetett teljesítményvolumen-korlát, valamint az elvégzett egészségügyi szolgáltatásokat teljesen és ténylegesen adekvátan nem fedező HBCS pontrendszer miatt, az intézményi büdzsék egyre kisebb hányada fordítódik gyógyszerek vásárlására. A kórházak többségének gyógyszerfelhasználása már elérte azt a határt, amellyel még éppen biztosítható az intézmények biztonságos gyógyszerellátása.

A kórházi-klinikai gyógyszerészek napi munkáját számos körülmény befolyásolja: a szinte mindennapossá váló gyógyszerhiányok, a keretgazdálkodás, a kórházi kintlévőségek nagykereskedők általi kezelése, a megnövekedett adminisztrációs terhek a tételes finanszírozású, OEP külön keretes, egyedi importos és „orphan drug” készítmények kapcsán, az országos és saját közbeszerzések jogi „útvesztői”, valamint a minőségirányítási - és farmakovigilancia rendszerek magas szinten való működtetése. Így napjainkban az intézeti gyógyszerészek a kórházi gyógyító team kulcsfigurájává váltak, mivel a gyógyszerészi tudásuk mellett naprakész pénzügyi-gazdasági, orvosi, és jogi ismertekkel is rendelkeznek. 

További részletek az MGYT Kórházi Gyógyszerészeti Szervezete honlapján

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés