hirdetés
hirdetés
2021. október. 26., kedd - Dömötör.
hirdetés

Közösségi oldalán keres utódot a vidéki patikus

Közösségi oldalán keres munkatársat, majd utódot gyógyszertáraiba Pesti Ferenc szentistváni patikus, miután a szaklapokban feladott hirdetésére nem érkezett jelentkezés. A Népszava riportja.

A lassan 78 éves patikus, akinek a Mezőkövesdhez közeli falun kívül még a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gelejen, Tibolddarócon, és Cserépfalun is van egy-egy kisebb fiókpatikája, először szaklapokban próbált olyan kollégát találni, akinek egy-két éven belül majd átadhatná a praxisát. Ezekre egyetlenegy jelentkezés sem érkezett. Ezután a Facebookon, ötezer követőjének osztotta meg a közleményt, hogy lassan abbahagyná már a folyamatos munkát, átadná a helyét egy fiatalabb szakembernek. Akár úgy is, hogy egy darabig szolgálati lakást is biztosít neki. Azt is felajánlotta, hogy szükség esetén a jelentkező párjának is segít a környéken munkához juttatni, ha ez lenne az akadálya a praxis elfogadásának.

– Imádom ezt a szakmát, de hát már én is lassan 80 éves leszek, ideje gondolkodnom azon, mi lesz tovább – mondja a szinte ránctalan arcú, őszes hajú, meglehetősen energikus patikus.  Mielőtt arra gyanakodnánk, hogy bő ötven éves szaktudását és tapasztalatát felhasználva valamiféle elixírt keverget nap mint nap magának, és azzal tartja magát ennyire jó formában, gyorsan eloszlatja a kételyeinket. Kiderül, hogy minden reggel ötkor kel, és noha a patika csak reggel nyolckor nyit, ő az addig hátralévő három órát hasznosan tölti.  Először is a saját szőlőmagőrleményéből készült porral indítja a napot, amelyet szintén a saját kezűleg eltett paradicsomlével – ami lehet zelleres vagy bazsalikomos – öblít le. Mielőtt kinyitná a főbejáratot, hátul a laborban dolgozik, arckrémeket, tinktúrákat, ecsetelőket, testápolókat vagy éppen olajokat kever. – Ha úgy tetszik, a lábujj-zsibbadástól a hajhullásig bármire tudok ajánlani olyan készítményt, amelyet saját magam, olykor régi recepttúrákat is felhasználva állítok elő. A napom egyik legélvezetesebb két-három órája az, amikor a kis tálkáimban, üvegcséimben elkészítem ezeket a szereket – teszi hozzá. Meglepő kijelentéssel folytatja: gyógyszerellenes gyógyszerésznek vallja magát. Szavai szerint ez nem azt jelenti, hogy minden gyógyszert csípőből elutasítana, de azt igen, hogy amit meg lehet gyógyítani, el lehet mulasztani természetes gyógymódokkal, az erdő, a mező vagy a kert ajándékaival, arra felesleges pirulákat bekapkodni.

Adódik a kérdés, vajon két lánya, és öt unokája közül miért nem követte senki a gyógyszerészi pályán, miként annak idején ő tette, amikor Mezőkövesden praktizáló édesapja nyomdokába lépett.

– Járták a maguk útját, ami nem esett egybe az enyémmel, erőltetni pedig nem akartam – válaszolja. Az egyik fiú unoka már-már utódjává vált, három évet elvégzett a gyógyszerészeti egyetemen, de aztán rájött, hogy egy másik szakmához nagyobb kedvet érez, emiatt váltott. – Nagy boldogság lenne, ha valamelyik leszármazottamra hagyhatnám rá a praxist, de bele kell nyugodnom, hogy ez másképp lesz – mondja. A közösségi oldalán megjelent felhívásra egyébként többen jelentkeztek, de sokan egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy a gyógyszerészé egy olyan szakma, amihez öt éves egyetemi tanulás kell. Ma nem lehet úgy gyógyszertárat vezetni, hogy legalább egy diplomás gyógyszerész, mellette pedig szakasszisztens, vagy asszisztens ne dolgozna a vállalkozásban.

Úgy tűnik, a szokatlan hirdetésnek mégiscsak lesz hatása, hiszen a jelentkezők között akadt komoly érdeklődő is, egy Egerben dolgozó színesbőrű gyógyszerész. Arra a kérdésünkre, hogy vajon néhány éven belül el tudja-e magát képzelni „patika mentesen” Pesti Ferenc azt válaszolta: arra készül, hogy utódjának egyfajta kisegítő munkatársa maradhat, aki hetente néhány órában még továbbra is foglalkozik emberekkel, de a felszabaduló idejében már az egyéb szenvedélyeinek hódol: borocskát készít Tibolddarócon, vagy épp vízitúrára indul a nemrég vásárolt „ladikjával” a Tiszán.

A teljes riportot a Népszava közli.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés