hirdetés
hirdetés

Közösen kértek állásfoglalást

Ez év április 1-jén lép hatályba a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény és ezzel párhuzamosan szűnik meg a hatálya a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvénynek.

hirdetés

Az eddig hatályos jogszabály kivételként kezelte a gyógyszer-nagykereskedők és a gyógyszertárak jövedéki termékekkel (alkohol, benzin) kapcsolatos tevékenységét (pl. kiszerelés, szűrés, gyógyszertárak részére továbbértékesítés, illetve a gyógyszertári gyógyszerkészítés szabályainak megfelelő tevékenység és ezen termékek gyógyászati célú lakossági értékesítése), azonban az új törvényben a kivétel szabályok már nem szerepelnek. Részben emiatt, részben a törvény egyéb rendelkezéseit értelmezve egymástól függetlenül több érintett is indokoltnak tartotta állásfoglalás kérését annak érdekében, hogy még az új szabályozás hatályba lépése előtt tisztázni lehessen: a gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkezők és a gyógyszertárak tevékenységének jogszabályi megítélése mennyiben változik az új szabályozásban.

Emiatt a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége és a Magyar Gyógyszerészi Kamara közös beadványban kért állásfoglalást a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes vezetőitől.

Varga Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztási és Forgalmi Adók Főosztálya főosztályvezetője válaszában kifejtette, hogy sem a gyógyszer-nagykereskedelmi engedélyesnek, sem a működési engedéllyel rendelkező gyógyszertárnak az engedélyében rögzített tevékenység végzéséhez az új törvény szerint sem kell  jövedéki típusú engedély, írja a kamara honlapja, ám mint olvasható: tájékoztatása „kizárólag az Önök levelében leírt tartalommal kapcsolatban kialakított szakmai vélemény, kötelező erővel nem bír, erre bíróság vagy más hatóság előtt megalapozottan hivatkozni nem lehet.”

Részletek az mgyk.hu-n

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés