hirdetés
hirdetés
2023. február. 03., péntek - Balázs.
hirdetés

2017 után sem szűnik meg a hitellehetőség

Könnyebb feltételek a patikai tulajdonrész-szerzéshez

Év végére a patikák gyógyszerészi tulajdonrészének meg kell haladnia az 50 százalékot. Csökkentett kamattal, s nagyobb hitelösszeggel segíti e cél elérését az állami patikaalap.

hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök még 2012 nyarán egyeztetett a Magyar Gyógyszerészi Kamarával (MGYK) annak az állami patikaalapnak a létrehozásáról, amelynek segítségével növelni szándékoztak a gyógyszertárak patikusi tulajdonrészét. Az állami szándék szerint ez utóbbi arányát 2014 január elsejére minimum 25, 2017-re pedig 50 százalékra kell emelni.

Bár a közvélemény általában családi vállalkozásként tartotta számon a gyógyszertárakat, a valóság azonban másként festett. Több száz olyan patika volt például, amelyben a kívánatos 25 helyett alig 6 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkeztek a gyógyszerészek. A vállalt, 2014-es határidőre azonban a 25 százalékos arány elérése nem okozott különösebb gondot, többek között a kedvező állami hitellehetőség okán. Ám az 50 százalékos arány már fogasabb kérdésnek bizonyul abban a közel 700 patikában, ahol az elkövetkezendő fél évben tőkeemeléssel vagy üzletrész-vásárlással kell többségi szerephez juttatni a gyógyszerészeket.

A politikai szándék, s az ehhez kapcsolt határidő tartása érdekében ezért könnyítettek a hitelfelvételi lehetőségen. Többek között több, mint duplájára – 60-ról 150 millióra – emelték a kölcsönözhető összeget, miközben felére, 3-ról 1,5 százalékra mérsékelték a kamatot. Ez utóbbihoz 4,5 százalékos állami kamattámogatás társul, tudtuk meg a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökétől, hozzátéve: a korábban felvett kölcsönök is újratárgyalhatók az új kamatkondíciókkal. Sajtótájékoztatóján Hankó Zoltán azt is elmondta, hogy a futamidő változatlanul 10 év, a visszafizetés egy év türelmi idő után veszi kezdetét. A Magyar Fejlesztési Bankkal folytatott tárgyalásokon azt is sikerült elérni, hogy a jövőben az eddigieknél több kereskedelmi bank vesz részt a folyósításban, s a felvett hitel 80 százalékának erejéig igénybe lehet venni a hitelgarancia alap kézfizető kezességét.

Az érintett, közel 700 gyógyszertár közül körülbelül száz feltehetően olyan családi vállalkozás, ahol a gyógyszerészi tulajdon eléri, de nem haladja meg az 50 százalékot. Itt vélhetően családon belüli „átcsoportosítással” érik el a törvény által meghatározott gyógyszerészi tulajdoni hányadot. További száz gyógyszertárnál 40–50 százalék közötti a patikusi tulajdonrész, az elnök szerint vélhetően itt sem lesz szükség hitel igénybevételére, a fennmaradó 500 patika esetében azonban – ezeknél 26–40 százalék közötti a szakmai tulajdoni hányad – hitelre lesz szükség.

A patikaalap nyújtotta hitellehetőség 2017 után sem szűnik meg. A cél, hangsúlyozta az elnök, lehetőséget adni a fiatoknak, hogy nyugdíjba vonuló kollegáik helyébe lépjenek, vagyis képesek legyenek megvenni-átvenni a visszavonuló, esetleg meghalt gyógyszerészek tulajdonrészét. A kamat azonban ezekben az esetekben visszaáll 3 százalékra.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés